Lietuvas valdība stipro lietavu nodarītā kaitējuma dēļ izsludina valstī ārkārtējo situāciju

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Lietuvas valdība, sekojot Ārkārtējo situāciju komisijas ieteikumam, trešdien izsludinājusi visā valstī ārkārtējo stāvokli stipro lietavu nodarītā kaitējuma dēļ.

Šāds lēmums ļaus Lietuvai pieprasīt Eiropas Komisijai (EK) finanšu līdzekļus zaudējumu kompensēšanai, kā arī izmantot līdzekļus no Lietuvas valdības rezervēm.

Kā valdības sēdē pastāstījis zemkopības ministrs Broņus Markausks, augustā un septembrī nokrišņu daudzums Lietuvā, galvenokārt valsts austrumdaļā un Žemaitijā, trīs līdz četras reizes pārsniedzis daudzgadējo vidējo rādītāju.

«Šā iemesla dēļ applūduši dažādu lauksaimniecības kultūru sējumi vairāk nekā 140 000 hektāru platībā un atsevišķos rajonos nav novākts līdz pat 50% ražas, bet, vērtējot visas Lietuvas situāciju kopumā, - vairāk nekā 30% ražas,» viņš norādījis.

«Zemniekiem nav bijis iespēju apdrošināties pret tādu risku, jo tāda apdrošināšanas piedāvājuma nav. Saskaņā ar provizoriskām aplēsēm zemnieku zaudējumi var sasniegt 40 miljonus eiro, atsevišķas saimniecības ir sarežģītā finansiālajā situācijā, un tas liek domāt par noteiktas zaudējumu daļas kompensēšanu. Mums ir informācija, ka Eiropas Komisija (EK) ir gatava meklēt iespēju palīdzēt Lietuvai, un mēs uzskatām, ka ārkārtējās situācijas izsludināšana šos uzdevumus atvieglinās,» sacījis Markausks.

Dienu iepriekš Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis solīja, ka EK palīdzība lietavu dēļ cietušajiem zemniekiem tiks lūgta jau šīs nedēļas laikā.

Zemkopības ministrijas vērtējumā tik kritiska situācija Lietuvas lauksaimniecībā nav pieredzēta aptuveni 40 gadus. Patlaban ārkārtējā situācija jau izsludināta 16 no 60 Lietuvas pašvaldībām, kur zemnieki nav varējuši nedz novākt šā gada ražu, nedz iesēt ziemājus. Par nopietnu situāciju tiek ziņots no vēl sešām pašvaldībām.

Zemkopības kamera pieļauj, ka kopējā zaudējumu summa varētu sniegties pat 200 miljonos eiro.

Pagājušajā nedēļā premjers atzina, ka atlīdzināt zaudējumus no valdības rezervēm šobrīd nav iespējams, jo tajās pašlaik ir tikai 1,5 miljoni eiro, bet viena no iespējām izmantot šos līdzekļus, viņaprāt, būtu kompensēt zemniekiem kvalificētu juridisko palīdzību sarunās ar uzpircējiem.

Kā aizvadītajā nedēļā paziņoja prezidente Daļa Grībauskaite, viņa no EK prezidenta Žana Kloda Junkera saņēmusi apliecinājumu, ka Lietuva varēs lūgt atbalstu saviem zemniekiem un «kaut kāds atbalsts noteikti būs».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu