Daļa no lauksaimnieku kompensācijām pieteiktajām platībām pēc apsekošanas tiek samazinātas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars / TVNET

Lauku atbalsta dienests (LAD) no lauksaimniekiem kopumā saņēmis 2981 pieteikumu platību apsekošanai kompensāciju saņemšanai par spēcīgo lietavu un plūdu rezultātā iznīcinātajiem lauksaimniecības kultūraugu sējumiem un sagatavoto sienu. Tomēr bieži notiek arī tā, ka kompensācijai pieteiktās platības pēc apsekošanas tiek samazinātas, otrdien vēstīja «LNT Ziņas».

«Viņš piesakās, bet mēs atbraucam un varbūt jau ir kāda daļa nokulta. Vai tas lauks ir mēģināts nokult varbūt daļēji, pilnībā. Tad, protams, mēs akceptējam, ka tā platība, kur ir pieteikta uz kompensācijām, ir nulle. Jo tur jau raža ir iegūta, lai arī kāda tā ir. Un arī šobrīd, kad ir nedēļa bijusi diezgan saulaina, tad lauksaimnieki steidza novākt kaut cik, kaut vai kaut kādas kvalitātes šo ražu,» saka LAD vecākais referents Ģirts Gornostajs.

Lielākā daļa graudaugu ir pārmirkuši un izdīguši un vairs nav nododami. Bet lauksaimnieki steidz tos novākt, nevis lai iegūtu ražu, bet lai attīrītu zemi un varētu iesēt ziemājus. Šādā gadījumā kompensāciju viņi nesaņems. Bet var cerēt uz ražu nākamgad.

Šobrīd aktīvi turpinās cietušo platību apsekošana, kurā LAD izmanto arī dronus un satelītattēlus, lai varētu pārliecināties par situāciju vietās, kur ceļi ir grūti izbraucami un piekļuve laukiem ir stipri apgrūtināta.

Kompensāciju saņemšanai par zaudēto ražu pieteiktas platības 74,1 tūkstoša hektāru apmērā, bet par bojā gājušiem ziemāju sējumiem - 2,9 tūkstošu hektāru apmērā. Vienlaikus kompensāciju saņemšanai iesniegti arī pieteikumi par 13,5 tūkstošiem tonnu bojā gājušā sagatavotā siena.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu