Vairāk nekā sešās vietās strādājošai būvuzraudzei draud sertifikāta atņemšana

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Latvijas Būvinženieru savienība (LBS) sākusi pārbaudi par būvuzraudzes Anitas Bukavas vienlaicīgo darbošanos vairākos ceļu būves objektos, trešdien vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums «Panorāma».

LTV raidījums «De facto» iepriekš vēstīja, ka Bukava paralēli vairāku ielu posmu būvuzraudzībai Rīgas centrā būvdarbus uzraudzījusi arī «Latvijas Valsts ceļu» pasūtītā objektā Tallinas šosejas posmā pie Ainažiem un citās vietās - kopumā vairāk nekā sešās.

Par būvuzraugu sertificēšanu atbildīgajā LBS uzskata, ka šī situācija nav normāla – būvuzraugam objektā jābūt pastāvīgi, lai spētu izkontrolēt gan pašu darba procesu, gan veikto darbu kvalitāti.

Par Bukavas daudzajiem darbiem sākta pārbaude, kurā jau atklātas atsevišķas neizdarības. Ja atklāsies pārkāpumi, viņai var draudēt pat sertifikāta apturēšana.

Būvinženieru savienībā sola vērtēt arī Bukavas rīcību no ētikas viedokļa. Tikmēr viens no Bukavas darba devējiem – LVC – jau nolēmis piemērot būvuzraudzes kompānijai sodu, jo viņu slimības laikā nav aizvietojis tāda paša līmeņa speciālists. LVC pārstāvji 20. un 22.septembrī konstatējuši, ka būvniecības darbos uz vietas atrodas tikai būvuzrauga palīgs.

Latvijas Būvnieku asociācijas prezidents Normunds Grīnbergs gan uzskata, ka atbildība par vāju būvuzraudzību jāuzņemas pasūtītājiem. «Ja būvuzraugs var neatrasties objektā, tad es tur meklēju saikni ar pasūtītāju.

Ja pasūtītājs ir mierā ar to, ka būvuzraugs objektā ir reti vai nav nemaz brīžiem, un neceļ pretenzijas, tad ir pazīmes, kas liecina par negodprātību.

(..) Ja pasūtītājs neceļ trauksmi par būvuzrauga darbu, tad pasūtītājam acīmredzot ir neizdevīgi, ka būvuzraugs ļoti pedantiski pilda savus pienākumus,» uzskata Grīnbergs.

To, cik objektos patiesi strādā katrs būvspeciālists, aizvien noteikt nav iespējams, norāda raidījuma veidotāji - pirms daudziem gadiem izstrādātā būvniecības informācijas sistēma (BIS) aizvien nedod pilnu ainu par katru sertificēto speciālistu. Tāpat gadījumi, kad būvuzraugi vienlaikus strādā vairākos objektos, tuvāko gadu laikā varot izrādīties ierasta lieta. Pēdējo gadu laikā būvuzraugu skaits jau sarucis vairāk nekā uz pusi, savukārt pēc 2020. gada stāsies spēkā jauni ierobežojumi, kas profesionāļu skaitu samazinās vēl vairāk. Savukārt nepieciešamība strauji apgūt Eiropas Savienības finansētos būvprojektus diktēs reālo situāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu