«Rīgas pilsētbūvnieks» sociālo māju projektā atsaucas uz neesošu saskaņojumu ar invalīdu NVO

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Bolderājā, Mežrozīšu ielā, iecerēts uzcelt trīs līdz piecas jaunas sociālās mājas. Lai arī Rīgas pašvaldības uzņēmums «Rīgas pilsētbūvnieks» apgalvo, ka māju projekti esot saskaņoti ar Personu ar invaliditāti nevalstisko organizāciju (NVO) padomi, organizācijas pārstāvji uzsver, ka tas nav noticis, atklājās trešdien padomes sēdē.

Diskutējot par sociālo māju iedzīvotāju komunikāciju ar namu apsaimniekotāju SIA «Rīgas pilsētbūvnieks», uzņēmuma pārstāvji apgalvoja, ka paredzētā projekta veidošana tiek apspriesta ar arhitektiem un šajās apspriedēs piedaloties arī invalīdu NVO pārstāvji.

Tomēr uz sēdi atnākošu invalīdu NVO pārstāvji apgalvoja, ka neviens no viņiem šādās sēdēs piedalījies neesot. Sēdes dalībnieki lūdza konkretizēt, kuras organizācijas šīs apspriedes apmeklē, taču «Rīgas pilsētbūvnieka» pārstāvji uz to atbildēt nevarēja. Viņi solīja ar detalizētu projekta plānu un tā apspriešanā iesaistītajiem pārstāvjiem iepazīstināt nākamajā sēdē novembra beigās. Padomes dalībnieki gan atzīmēja, ka nākamā sēde varētu notikt jau pēc projekta nodošanas, kas būs par vēlu, tāpēc sanākušie vienojās, ka apmainīsies ar informāciju oktobra sākumā.

Invalīdu organizācijas informēja, ka vairāki sociālo māju dzīvokļi ir izbūvēti nepiemēroti cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Līdz ar to viņi pauda neizpratni, kur un kā šie projekti tiek saskaņoti un ko var darīt situācijas uzlabošanai.

Labklājības departamenta un «Rīgas pilsētbūvnieka» pārstāvji skaidroja, ka gadījumos, kad dzīvokļa īpašnieks konstatējis nepiemēroti izbūvētas dzīvojamās telpas, viņiem jāvēršas atbildīgajos dienestos, norādot, ko vajag mainīt, jo arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem vajadzības ir atšķirīgas. Gadījumos, ja persona pati nevar to izdarīt, jāvēršas pie dienestu konsultantiem, kas palīdzēs izprast problēmu.

Personu ar invaliditāti nevalstisko organizāciju padomes sēdē tika spriests arī par grozījumiem saistošajos noteikumos «Par Rīgas pašvaldības pabalstu mājokļa pielāgošanai personām, kuras pārvietojas riteņkrēslā». Grozījumi paredz pabalsta palielināšanu no 3000 līdz 4000 eiro, jo novērojams pabalstu saņēmēju skaita samazinājums, ko pārstāvji skaidro ar pabalsta apmēra nepietiekamību, lai par šo summu tiešām mājokli varētu piemērot invalīdu vajadzībām.

Grozījumi paredz mājokļa pielāgošanas veicēju loka paplašināšanu, kā arī personu izslēgšanu no pakalpojuma saņemšanas, ja tā nepilda uzņemtās saistības un sešu mēnešu laikā mājokļa pielāgošanu nesāk, informēja Labklājības departamenta pārstāvis Mārtiņš Moors.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu