Pārtikas kviešu cena Latvijā gada laikā palielinājusies par 9%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Pārtikas kviešu cena šogad jūnijā Latvijā bija par 9% augstāka nekā pērn attiecīgajā mēnesī, taču par 14% mazāka nekā vidēji pēdējo piecu gadu laikā, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati.

Tāpat departamenta dati atklāj, ka Latvijā pārtikas kviešu cena šogad jūnijā bija par 2,8% mazāka nekā vidējā cena Eiropas Savienībā (ES), kā arī par 0,9% mazāka nekā Lietuvā un par 3,2% mazāka nekā Igaunijā.

Pārtikas kvieši Latvijā šogad jūnijā maksāja 159,88 eiro tonnā, bet lopbarības kviešu cena bija 154,09 eiro tonnā. Vienlaikus rapšu cena Latvijā jūnijā bija 410 eiro tonnā, pārtikas auzas maksāja 213,08 eiro tonnā, bet lopbarības mieži - 134,09 eiro tonnā.

Starptautiskās Graudu padomes (IGC) prognozes liecina, ka 2017/2018.gadā kopējā graudaugu produkcija sauso laikapstākļu dēļ samazināsies par 4,2% salīdzinājumā ar 2016/2017.gadu. Turpretī kviešu ražošana samazināsies par 3% salīdzinājumā ar 2016/2017.gadu. Samazinājušās ražas prognozes Ziemeļamerikā, Spānijā un Lielbritānijā, ko daļēji kompensēs ražas pieaugums Krievijā un Kanādā.

Saskaņā ar ASV Lauksaimniecības departamenta (USDA) datiem, vietām ES - Spānijā, Itālijā un Francijā - bijuši karsti un sausi laikapstākļi, kas ietekmēja kviešu un miežu ražas. Kviešu krājumi pasaules tirgū sasnieguši jaunu rekordu, kas saistīts ar krājumu pieaugumu Ķīnā. Par Nr.1 kviešu eksportētāju pasaulē pirmo reizi kļuvusi Krievija, kam seko ES un ASV.

Jau ziņots, ka pagājušajā gadā, ņemot vērā nelabvēlīgos graudaugu augšanas un novākšanas apstākļus, visu galveno graudaugu kultūraugu - kviešu, rudzu, miežu, auzu - kopraža Latvijā samazinājās.

Pērn nelabvēlīgo meteoroloģisko apstākļu ietekmē graudaugu vidējā ražība no viena hektāra samazinājās līdz 37,8 centneriem (2015.gadā tie bija 44,9 centneri uz vienu hektāru). Kaut gan pērn tika sasniegta otra augstākā ražība Latvijas vēsturē un nozīmīgs platību pieaugums, graudu kopraža bija 2,7 miljoni tonnu, kas ir par 0,3 miljoniem tonnu jeb 10,5% mazāk nekā 2015. gadā, kad Latvijā ievāca rekordražu - trīs miljonus tonnu graudu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu