LOSP aicina Latvijas zemniekus sienu un salmus ruļļos pārdot vietējiem lopkopjiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) aicina Latvijas zemniekus sienu un salmus ruļļos pārdot vietējiem lopkopjiem, kuriem lietavu dēļ tā trūkst, nevis pircējiem ārpus Latvijas, informēja LOSP sabiedrisko attiecību speciāliste Krista Garkalne.

Viņa atgādināja, ka 18.septembrī LOSP vadība piedalījās Zemkopības ministrijas (ZM) Lauksaimnieku nevalstisko organizāciju konsultatīvajā padomē, kurā tika minēti gadījumi, kad Polijas un Lietuvas uzņēmēji apbraukā pierobežas lauksaimniekus ar piedāvājumu uzpirkt rupjo lopbarību un sienu ruļļos. «LOSP aicina vietējos zemniekus šo sienu pārdot tomēr pašu kolēģiem - lopkopjiem, jo pēc aplēsēm Latvijā šobrīd ir bijis iespējams sagatavot ne vairāk par 60% nepieciešamās rupjās lopbarības,» uzsvēra Garkalne.

Viņa piebilda, ka LOSP ir gatavs būt par starpnieku siena un salmu ruļļos tirdzniecībā un gadījumos, kad kāds lauksaimnieks meklēs pircēju šā gada vai iepriekšējā gada sienam, viņam jāraksta uz losp@losp.lv. Tieši tāpat var rīkoties, ja ir vēlme pārdot salmus ruļļos - pakaišus.

Garkalne arī atgādināja, ka Lauku atbalsta dienests (LAD) turpina pieņemt pieteikumus no ārkārtas stāvokļa noteiktās teritorijas zemniekiem par viņiem radītajiem zaudējumiem. Līdz piektdienai, 15.septembrim, bija pieņemti 694 pieteikumi, no kuriem apsekoti 513 lauksaimnieki, kuru apsaimniekotā platība ir 18 247 hektāri. Zaudējumi tiks kompensēti jebkuram zemniekam neatkarīgi no saimniecības lieluma. Vienlaikus piemājas dārzu saimniekiem par radītajiem zaudējumiem ir jāvēršas vietējā pašvaldībā nevis LAD.

LOSP, atsaucoties uz ZM sēdē sniegto informāciju, atgādināja, ka iepriekšējā nedēļā arī izlemts nepiemērot sankcijas zemniekiem, kuri līdz 15.septembrim nebūs novākuši ražu plūdu skartajās teritorijās. Tāpat ir pagarināti Lauku attīstības programmas (LAP) projektu sākšanas un/vai nobeiguma termiņi līdz 2018.gada septembrim. Akcizētās dīzeļdegvielas piešķiršanā 2018.gadam par pamatu tiks ņemta 2016.gada izlaide no hektāra, nevis 2017.gada fakts.

Padomē arī atgādināja, ka Ministru prezidents Māris Kučinskis un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs ir vienojušies ar banku, «Attīstības finanšu institūcijas «Altum«» («Altum») un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītājiem par termiņu pagarināšanu izsniegtajiem kredītiem un nodokļu maksājumiem, bez papildus sankcijām zemniekiem, kuri personīgi vērsīsies bankā vai VID ar pamatotu prasību. Tas gan attiecas uz tiem, kam ir laba kredītvēsture un korekta līdzšinējā nodokļu nomaksa.

LOSP ir Latvijas lielākā un nozīmīgākā nacionālā līmeņa lauksaimnieku konsultatīvā padome, kas apvieno 59 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk kā 14 200 ražojošo lauksaimnieku. LOSP iesaistās Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstības politikas veidošanā un īstenošanā sadarbībā ar valsts likumdevējiem, valsts pārvaldes institūcijām, Zemkopības ministriju un citiem sociālajiem sadarbības partneriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu