EM: Inčukalna pazemes gāzes krātuves piepildījums patlaban ir 36,4%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Inčukalna pazemes gāzes krātuves piepildījums patlaban ir 36,4%, šodien konferencē «Enerģētika 2017» sacīja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieks Jānis Patlmalnieks.

Vienlaikus viņš norādīja, ka nodrošināt Inčukalna gāzes krātuves funkcionalitāti brīvā tirgū ir izaicinājums gan tās operatoram «Conexus Baltic Grid», gan arī Ekonomikas ministrijai no politikas viedokļa, lai šo aktīvu Latvijas valstij saglabātu.

Tāpat Patmalnieks pastāstīja, ka reģionālā gāzes tirgus izveides mērķis ir ar jauniem starpsavienojumiem, piemēram, Lietuvas-Polijas «GIPL» un Somijas-Igaunijas «Balticconector», dažādot piegādes avotus, kā arī izveidot tirgus dizainu, kas būtu pieņemams gan Baltijas valstīm, gan Somijai. Ja reģionālā tirgū iesaistītos arī Somija, tas būtiski palielinātu tā likviditāti.

Pēc viņa teiktā, runājot ar lieliem tirgus spēlētājiem, kļūst skaidrs, ka tiem neinteresē viena vai divu miljardu kubikmetru gāzes tirgus, bet gan krietni lielāki, lai attiecīgie komersanti varētu plānot piegādes un darbību ilgtermiņā.

Patmalnieks arī norādīja, ka nākamgad EM varētu sākt darbu pie jauna Dabasgāzes tirgus likuma izstrādes, lai tajā integrētu tās lietas, kas nepieciešamas reģionālā gāzes tirgus izveidei līdz 2020.gadam.

Konferenci «Enerģētika 2017» šodien Rīgā rīko žurnāls «Kapitāls».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu