ĀM līdz šim nav izsniegusi nevienu atļauju tekstilpreču importam no Ziemeļkorejas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: WONG MAYE-E / TT NYHETSBYRÅN

Tirdzniecības plūsma starp Latviju un Ziemeļkoreju pērn nav tikusi reģistrēta, bet Ārlietu ministrija līdz šim nav izsniegusi nevienu uzraudzības dokumentu tekstilizstrādājumu importam no šīs valsts, noskaidroja portāls TVNET.

Spēkā esošais Eiropas Savienības (ES) regulējums paredz iespēju uzņēmumiem pieprasīt uzraudzības dokumentu tekstilizstrādājumu importam no Ziemeļkorejas. Saskaņā ar Eiropas Komisijas regulu, atsevišķām tekstilprecēm, kuru izcelsmes valsts ir Ziemeļkoreja piemēro statistisko uzraudzību ar kvantitatīvajiem ierobežojumiem.

Ievedot šīs preces ES, importētājam ĀM ir jāsaņem uzraudzības dokuments. ĀM portālu TVNET informēja, ka līdz šim nav saņemts neviens pieprasījums un nav izsniegts neviens šāds uzraudzības dokuments. Arī pati tirdzniecība ar Ziemeļkoreju ir faktiski nulles apmērā - ĀM informēja, ka, piemēram, 2016. gadā tirdzniecības plūsma starp Rīgu un Phenjanu nav tikusi reģistrēta.

Ziemeļkoreja aizvadītajā nedēļā paziņoja, ka sekmīgi izmēģinājusi ūdeņraža bumbu, ko iespējams uzstādīt uz ballistiskās raķetes. Reaģējot uz šo izmēģinājumu, ASV izstrādā ANO Drošības padomes rezolūcijas projektu par jaunām sankcijām pret Ziemeļkoreju.

Komentējot iespējamās izmaiņas uzraudzības dokumentu izsniegšanā, ministrija uzsvēra, ka ES tirdzniecības politika ir ekskluzīvā ES kompetencē, un dalībvalstis nav tiesīgas vienpusēji pieņemt lēmumus par izmaiņām ārējās tirdzniecības nosacījumos, t.sk. par uzraudzības dokumentu izsniegšanu importam no trešajām valstīm.

Ministrija arī atgādināja, ka 7. septembrī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās ES ārlietu ministru neformālajā Gimnihas sanāksmē, kas notika Tallinā, un tajā skaidri pauda Latvijas nostāju šajā jautājumā.

Rinkēvičs izteica bažas par to, ka Ziemeļkorejas darbības palielina nestabilitāti, apdraud mieru un drošību ne tikai Korejas pussalā, bet globāli, tādēļ būtiski turpināt Ziemeļkorejai noteikto starptautisko sankciju stingru ievērošanu.

Ministrs pauda atbalstu jaunu sankciju noteikšanai Ziemeļkorejai, vienlaikus atzinīgi novērtēja ANO Drošības padomes centienus un konstruktīvo pieeju, reaģējot uz Ziemeļkorejas provokatīvajām darbībām, un aicināja stiprināt savstarpēju darbību koordināciju, lai panāktu risinājumu miermīlīgā un diplomātiskā ceļā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu