Saņemti 65 pieteikumi platību apsekošanai no plūdos cietušajiem lauksaimniekiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Lauku atbalsta dienests (LAD) pirmajās divās pieteikšanās dienās - vakar un aizvakar - no lauksaimniekiem kopumā saņēmis 65 pieteikumus platību apsekošanai kompensāciju saņemšanai par spēcīgo lietavu un plūdu rezultātā bojā gājušajiem lauksaimniecības kultūraugu sējumiem un sagatavoto sienu, pastāstīja LAD pārstāve Agate Zālīte.

Tostarp Austrumlatgales reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē saņemti 28 pieteikumi, Dienvidlatgales reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē - 11, Viduslatvijas reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē - viens un Ziemeļaustrumu reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē saņemti 25 pieteikumi.

Zālīte sacīja, ka no kopumā 65 platību apsekošanai saņemtajiem pieteikumiem astoņas platības jau ir apsekotas, tostarp četras Dienvidlatgales reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē un četras - Ziemeļaustrumu reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē.

Kopējā līdz šim pieteiktā bojā gājusī lauksaimniecības kultūraugu platība, kas 2017.gadā deklarēta Vienotajā iesniegumā, ir 2556,69 hektāri, kopējā pieteiktā bojā gājusī šogad stādītā ziemāju sējumu platība, kas bija paredzēta 2018.gada ražai, ir 170,87 hektāri, bet kopējais līdz šim pieteiktais bojātā siena daudzums ir 626,9 tonnas.

LAD Eiropas Savienības Tiešo maksājumu departamenta direktors Aigars Šmelds aģentūrai LETA teica, ka lauksaimnieku interese par iespēju saņemt kompensācijas par bojā gājušajiem lauksaimniecības kultūru sējumiem un sienu ir liela. LAD saņēma daudzus telefona zvanus un jau pirmajās divās dienās saņemti 65 informācijas pieteikumi, tajā skaitā pirmajā pieteikšanās dienā - 24 pieteikumi. Visvairāk pieteikumu esot saņemts LAD Austrumlatgales reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē un Ziemeļaustrumu reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē.

Viņš piebilda, ka LAD lielāko pieteikšanās aktivitāti platību apsekošanai sagaida pirmajās divās līdz trijās nedēļās. «Aktivitāte lielā mērā būs atkarīga no tā, kādi tuvākajā laikā būs laika apstākļi plūdu skartajās teritorijās. Daļa lauksaimnieku vēl cer, ka varēs novākt ražu,» sacīja Šmelds.

Jau ziņots, ka no 4.septembra līdz 2.oktobrim lauksaimnieki, kuriem spēcīgo lietavu un plūdu rezultātā ir bojā gājuši lauksaimniecības kultūraugu sējumi un sagatavotais siens, var pieteikties kompensāciju saņemšanai.

Lauksaimnieki kompensāciju saņems par 2017.gadā Vienotajā iesniegumā deklarētajām lauksaimniecības kultūraugu platībām un par 2017.gada ziemāju sējumiem 2018.gada ražai, kuri apsekošanas rezultātā tiks atzīti par plūdos pilnībā bojā gājušiem. Kompensāciju par sienu saņems saimniecības, ja tām LAD dzīvnieku reģistrā ir reģistrēti lauksaimniecības dzīvnieki zālēdāji, un apsekošanā tiks konstatēts, ka sagatavotais siens gājis bojā plūdu dēļ.

Zaudējumu apmēru plānots rēķināt, ņemot vērā noteiktās vidējās izmaksas uz hektāru attiecīgajām kultūrām. Tās tiks segtas daļējā apmērā. Kopējā kompensāciju izmaksai nepieciešamā summa tiks aprēķināta, ņemot vērā apzinātās bojā gājušās platības.

Tāpat ziņots, ka valdība nolēmusi 29 novados Latgalē, daļā Vidzemes un Zemgales izsludināt ārkārtas stāvokli lauksaimniecības sektorā, tostarp Aglonas, Aknīstes, Baltinavas, Balvu, Ciblas, Dagdas, Daugavpils, Ilūkstes, Kārsavas, Krāslavas, Līvānu, Ludzas, Preiļu, Rēzeknes, Riebiņu, Rugāju, Salas, Vārkavas, Viļakas, Viļānu, Zilupes, Alūksnes, Jēkabpils, Madonas, Lubānas, Gulbenes, Cesvaines Varakļānu un Krustpils novados. Ārkārtējā situācija šajos novados izsludināta no šā gada 29. augusta līdz 30. novembrim. Kā atbildīgā institūcija par darbību koordināciju ārkārtējās situācijas laikā noteikta ZM.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu