Patlaban piena iepirkuma cenas ir nedaudz virs pašizmaksas līmeņa

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Patlaban piena iepirkuma cenas ir nedaudz virs piena lopkopības saimniecību pašizmaksas līmeņa, sacīja Zemnieku saeimas sabiedrisko attiecību speciāliste Līva Norkārkle. Viņa teica, ka situācija piena lopkopībā patlaban ir stabilizējusies, un līdz gada beigām būs novērstas krīzes radītās sekas.

Zemnieku saeimas biedri - piena lopkopības saimniecības - piena iepirkuma cenas vērtē kā pieņemamas, sacīja Norkārkle. Taču piena iepirkuma cenu kāpums ir atsaucies uz to, ka pēdējā laikā ir ļoti strauji pieaugušas lopbarības piedevu un veterināro preču cenas. Piemēram, kalcija šķīduma cena viena mēneša laikā ir pieaugusi no pieciem eiro līdz 8,50 eiro par 0,5 litru iepakojumu. «Šis piemērs labi raksturo kopējo tirgotāju reakciju uz iespējamu peļņas gūšanu no piena iepirkuma cenas kāpuma fermās,» viņa sacīja, piebilstot, ka piena iepirkuma cenas neaug tik strauji kā lopbarības piedevu un veterināro preču cenas. Patlaban piena iepirkuma cenas ir nedaudz virs piena lopkopības saimniecību pašizmaksas līmeņa.

Zemnieku saeimas sabiedrisko attiecību speciāliste atzīmēja, ka lopbarības vākšana visos reģionos šogad nav bijusi tik veiksmīga, kā cerēts. Piemēram, Latgalē visa vasara bija lietaina, kamdēļ bija problemātiski sagatavot kvalitatīvu sienu un skābsienu. «Zālājiem lietus nāk tikai par labu, bet to sagatavošanai lopbarībā gan nē,» viņa atzina.

Pēc Norkārkles teiktā, pēdējo gadu mainīgie laikapstākļi pierāda, saimniecībās ir jāsēj tādi zālāji, lai sezonā var veikt vairākus pļāvumus. Tad kāds no tiem būs labāks, kāds ne tik labs, bet sienu izdosies ievākt. Taču paļauties uz konkrētu datumu vai zāles garumu vairs nedrīkstot.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) provizoriskajiem datiem, Latvijā vidējā piena iepirkuma cena šā gada jūlijā salīdzinājumā ar jūniju ir pieaugusi par 1,5%, un sasniedza 300 eiro par tonnu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu