Septiņi padomi ceļotājiem – kā nepārmaksāt par apdrošināšanu

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Statistika liecina, ka aptuveni 300 000 Latvijas iedzīvotāju izmanto kredītkartes. Ceļojot gan pa Latviju, gan dodoties tālākos ārzemju izbraucienos, jāatceras, ka kredītkartē ir iekļauta ceļojumu apdrošināšana. Atliek noskaidrot, kāds ceļojumu apdrošināšanas veids tiek piedāvāts, un tad tas droši jāizmanto, lieki nepārmaksājot, iegādājoties papildu apdrošināšanu.

Bankas novērojumi liecina, ka kredītkaršu lietotāji ceļojumu laikā tikai daļēji izmanto viņiem sniegtās iespējas. «Vēl aizvien kredītkaršu lietotāji iegādājas ceļojumu apdrošināšanu, aizmirstot, ka tā jau ir iekļauta kartē,» saka bankas «Citadele» Karšu un maksājumu daļas vadītājs Andris Lazdiņš.

Ceļojums nav obligāti jāiegādājas ar kredītkarti

«Apdrošināšanas gadījumi ir dažādi, vairāk nekā 90% no mūsu klientu pieteiktajiem apdrošināšanas gadījumiem tiek akceptēti, un cilvēkam tiek atmaksāti zaudējumi. Tas ir ļoti labs rādītājs,» skaidro speciālists, uzsverot, ka apdrošināšanu var izmantot neatkarīgi no tā, vai ceļojums iegādāts ar kredītkarti, vai citu apmaksas veidu.

Apdrošināšana piemērojas visai ģimenei

«Dažādās bankās kredītkartē iekļautās ekstras var atšķirties. Tāpēc savas kredītkartes piedāvājuma rūpīga pārlasīšana var atbrīvot no papildu tēriņiem un sniegt drošību. Piemēram, «Citadeles» «X Infinite» un «X Platinum» kartes ceļojuma apdrošināšanu sedz ne vien kartes īpašniekam, bet arī tā ģimenes locekļiem – laulātajam vai dzīvesbiedram, kā arī bērniem un mazbērniem līdz pilngadībai vai līdz 22 gadu vecumam, ja bērns ir pilna laika students. Būtiski, ka apdrošināšana attiecas arī uz adoptētu bērnu vai mazbērnu,» norāda Andris Lazdiņš.

Arī ceļojumiem Latvijā

Nebijis jaunums Latvijā kredītkaršu lietotājiem ir ceļojuma apdrošināšana mītnes zemē, kas paredz, ka ceļojumi pa Latviju, kas ir vismaz 95 kilometru attālumā no dzīvesvietas, ir apdrošināti. Tiesa, iekšzemes ceļojumiem ir savi noteikumi, piemēram, ceļojumā jābūt rezervētām naktsmītnēm vismaz divas dienas iepriekš uz vismaz divām naktīm. Spontāniem izbraukumiem pa dzimto zemi šī apdrošināšana nedarbosies.

Tas nozīmē – laikā, kamēr ceļojat pa Latviju un esat rezervējis sev viesnīcu, spēkā būs visi ceļojumu apdrošināšanā paredzētie riski: nelaimes gadījumi, medicīniskie un repatriācijas izdevumi, vadītāja apliecības atjaunošana zādzības vai nozaudēšanas gadījumā un naudas zādzība.

Savukārt ceļojumu izmaiņu apdrošināšana paredz, piemēram, kāda ceļojumā paredzēta pasākuma atcelšanu: «Ja braukts ceļojumā no Rīgas uz kādu festivālu citā pilsētā, taču no klienta neatkarīgu iemeslu dēļ pasākums tiek atcelts, visās «X» kartes kredītkartēs iekļautā ceļojuma apdrošināšana segs izdevumus par biļetēm un citiem ar ceļojuma pārplānošanu saistītiem tēriņiem,» skaidro bankas «Citadele» eksperts Andris Lazdiņš.

Nokavēts lidojums

«Neviens nav pasargāts no iekļūšanas ceļu satiksmes negadījumā. Ja šādas situācijas dēļ tiek nokavēts lidmašīnas reiss, «X Platinum» un «X Infinite» kartes sedz radušos zaudējumus. Tiesa apdrošināšanas atlīdzību var saņemt tikai tad, ja negadījums ir fiksēts un iesniegti oficiāli apstiprināmi dokumenti, kas apliecina tehniskos iemeslus. Jāņem vērā, ka apdrošināšana nebūs spēkā, ja lidmašīna nokavēta klienta novēlotas izbraukšanas vai kavēšanās dēļ,» skaidro bankas «Citadele» eksperts.

Ja lidojums nokavēts objektīvu apstākļu dēļ, tad «X Platinum» un «X Infinite» kartēs iekļautā ceļojumu apdrošināšana atlīdzinās zaudējumus par biļetes pārformēšanu vai jaunas ekonomiskās klases biļetes iegādi.

Reisa vai bagāžas saņemšanas aizkavēšanās

Tāpat apdrošināšana atlīdzina izdevumus, kas saistīti ar lidojuma aizkavēšanos, ja kavēšanās ir ilgāka par četrām stundām, nokavētu savienoto reisu un vietas atteikumu lidmašīnā. Arīdzan, ja tiek konstatēta bagāžas saņemšanas kavēšanās, «X Platinum» un «X Infinite» karšu lietotājiem jau pēc trīs stundām iespējams iegādāties pirmās nepieciešamības preces. Piemēram, ja paredzēts apmeklēt svarīgu tikšanos un bagāžā atradies uzvalks, tad apdrošinātājs segs uzvalka iegādes izdevumus.

Īres auto pašrisks un atslēgu zādzība

Īrējot automašīnu, esam bijuši situācijā, kad kopā ar auto īri jau apmaksā apdrošināšanu, bet pirms automašīnas saņemšanas iznomātājs iesaka papildus paņemt pašriska apdrošināšanu. Ir vērtīgi zināt, ka daļai kredītkaršu lietotāju ceļojumu laikā jau ir nodrošināta KASKO pašriska apdrošināšana nomas automašīnām. Tas nozīmē, ka gadījumā, ja atgadās, kas slikts, pašriska daļu segs apdrošinātājs, kas nodrošina apdrošināšanu kartes lietotājiem. «Piemēram, «Citadeles» kredītkartes «X Platinum» un «X Infinitum» paredz pašriska apdrošināšanu līdz 1500 eiro. Tāpat kredītkartē iekļautā apdrošināšana paredz arī nomas auto atslēgu zādzības risku,» norāda A. Lazdiņš.

Pasargāti arī naudas zādzības gadījumā

Pat visskaistākajā ceļojumā varam kļūt par upuri zaglim vai laupītājam. Ja četru stundu laikā pēc naudas izņemšanas tā ir nozagta, apdrošinātājs segs zaudējumus riska apdrošinātās summas ietvaros. Kredītkartē iekļautā apdrošināšana šādās situācijās kalpo kā drošības spilvens. «Mēs atlīdzinām zaudējumus, kas radušies sakarā ar skaidras naudas nolaupīšanu vai zādzību. Tiesa, tas attiecināms tikai uz gadījumiem, kad zādzība notikusi četru stundu laikā pēc tās izņemšanas no bankomāta. Līdzīgi kā citos gadījumos, arī šajā būtiski, lai par nozieguma 24 stundu laikā tiktu ziņots policijai,» skaidro bankas Citadele Karšu un maksājumu daļas vadītājs Andris Lazdiņš, norādot, ka šis risks ir apdrošināts ne tikai ceļojuma laikā, bet arī atrodoties Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu