Ko darīt, ja jūsu ledusskapī ir bēdīgi slavenās olas no Lietuvas?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja jums ledusskapī šobrīd atrodas olas ar «Rimi» privāto preču zīmi, kas ražotas vistu fermās Ausienišķu un Kaušēnu ciematos Lietuvā, kur dzīvnieku aizstāvības organizācija «Tušti narvai» fiksējusi šokējošus apstākļus, kādos tiek turēti putni, tomēr nebūtu pamata tās mest ārā, uzskata Latvijas Pārtikas veterinārā dienesta (PVD) Novietņu uzraudzības daļas vadītāja Rudīte Vārna.

Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta Panorāma» uz jautājumu, vai šīs olas uzturā lietot ir droši, viņa atbildēja, ka olas vispirms jāpārbauda uz dažādām vielām un piesārņojumiem.

«Viens vai divi nofilmēti kadri [Lietuvas fermā] var neattainot visu situāciju, bet pašlaik par to [olu kvalitāti] nav jāuztraucas,»

sacīja Vārna.

Lietuvas fermās tiekot veiktas pārbaudes, sīkākas informācijas pašlaik nav.

Kā ziņots, biedrība «Dzīvnieku brīvība» internetā izveidojusi petīciju, kuru iespējams parakstīt, lai aicinātu «Rimi Latvia» atteikties no sprostos dētu vistuolutirdzniecības.

Petīcija izveidota balstoties uz Lietuvas dzīvnieku aizstāvības organizācijas «Tušti narvai» otrdien publicētajiem video materiālie no dējējvistu fermām Lietuvā, kurās ražotāsolastiek pārdotas arī Latvijā ar «Rimi» privāto preču zīmi.

Dokumentālie materiāli iegūti šā gada vasarā vistu fermās Ausienišķu un Kaušēnu ciematos. Videomateriālos ir redzamas dējējvistas ar apspalvojuma trūkumu, ievainojumiem un parazītiem, kā arī nāves gadījumi fermā. Materiāli publicēti ar mērķi pievērst patērētāju un pārtikas ražotāju uzmanību apstākļiem vistu fermās, kurāsolasražo sprostu sistēmās.

«Dzīvnieku brīvības» vadītājs Aivars Andersons norādīja, ka šī nav pirmā reize, kad Latvijas patērētāji sastopas ar smagām dzīvnieku labturības problēmām, kas saistās ar dējējvistu turēšanu sprostu sistēmās. «Šī tipa ražotnes nespēj nodrošināt dzīvniekiem piemērotus dzīves apstākļus, tāpēc sociāli atbildīgi uzņēmumi visā pasaulē atsakās no sprostos dētuoluizmantošanas,» uzsver Andersons.

Viņš norāda, ka biedrība aicina Latvijas uzņēmējus, kuriem rūp pircēju vērtības, sociālā atbildība un dzīvnieku labturība, izslēgt no savām piegādes ķēdēm sprostos dētasolas.

«Dzīvnieku brīvība» izvietojusi petīciju vietnē «rimi.olucena.lv», kur ikviens var parakstīt aicinājumu «Rimi Latvia» atteikties no sprostos dētuolutirdzniecības. Biedrības pārstāvji norāda, ka šāds solis ļautu «Rimi Latvia» rādīt priekšzīmi ētiskas un sociāli atbildīgas uzņēmuma politikas jautājumos.

Kā liecina «rimi.olucena.lv» pieejamā informācija, petīciju ar aicinājumu «Rimi Latvia» atteikties no sprostos dētu olu tirdzniecības līdz šim parakstījuši jau vairāk nekā 500 cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu