VID kontrolē, vai maksā nodokļus no izīrētā mājokļa: uzmana sludinājumus un «Facebook» grupas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Valsts ieņēmumu dienests (VID) kontrolē, vai iedzīvotāji maksā nodokļus no saviem izīrētajiem dzīvokļiem un mājām.

Šā gada pirmajos sešos mēnešos VID nosūtījis atgādinājumu reģistrēt saimniecisko darbību par mājokļa izīrēšanu 1053 personām. Uz to reaģējusi 251 persona, vēsta LNT Ziņas.

Likums par nodokļa nomaksu no mājokļa izīrēšanas attiecas uz visiem, kuri izīrē nekustamo īpašumu. VID pašlaik ļoti aktīvi kontrolē īres sludinājumus internetā un «Facebook» slēgtajās domubiedru grupās.



Šis fakts satrauc uz ārzemēm emigrējušos tautiešus, kuri aizbraucot izīrējuši savas mājas, dzīvokļus vai zemes gabalus Latvijā. Kaut arī jau labu laiku tā atzīta par saimniecisko darbību, emigranti īpaši nesteidzas VID piereģistrēt noslēgto īres līgumu un maksāt nodokļus.

VID Fizisko personu nodokļu metodikas galvenā inspektore Marija Radzjušonoka norāda:

«Tā kā jūsu dzīvoklis atrodas Latvijā, tad Latvijai ir tiesības uz šo jūsu gūto ienākumu. Attiecīgi jāiesniedz deklarācija un jāsamaksā nodokļi.»



Anglijā dzīvojošie emigranti ir sašutuši par šādu prasību, ka nodoklis ir jāmaksā arī par vienīgā dzīvokļa izīrēšanu, emigranti neesot nekādi nekustamā īpašuma magnāti vai spekulanti.

«Pilnīgs absurds. Katrs par savu īpašumu tāpat jau maksā nekustamā īpsaūma nodokli, maksā apsaimniekošanu. Kāpēc, ja es ielaižu savā īpašumā kādu dzīvot, man būtu vēl kaut kas jāmaksā valstij?» jautā emigrante Signe.

«Latvijā par visu drīz prasīs nodokli. Es neko nesaņemu no tās valsts, kāpēc man kaut kas būtu jādod atpakaļ"? Par ko?» saka Signe.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu