«Ryanair» brīdina, ka varētu nelidot starp Lielbritāniju un ES

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Īrijas zemo cenu aviokompānija «Ryanair» neveiks reisus starp Lielbritāniju un Eiropas Savienību (ES), ja abas puses līdz nākamā gada septembrim nespēs vienoties par nosacījumiem gaisa pārvadājumos pēc Lielbritānijas izstāšanās no bloka.

Par to piektdien publicētā intervijā Vācijas laikrakstam «Sueddeutsche Zeitung» paziņojis «Ryanair» komercdirektors Deivids O'Braiens.

Ja līdz 2018.gada septembrim nebūs skaidrības par turpmāko regulējumu, «Ryanair» 2019.gada vasaras lidojumu grafikā neiekļaus reisus uz un no Lielbritānijas.

Tāpat «Ryanair» no Lielbritānijas uz Eiropas kontinentālo daļu vai Īriju pārvietos apmēram 85 lidmašīnas, kas pašlaik bāzētas Apvienotajā Karalistē, viņš piebilda.

Līdzīgu viedokli Eiropas Parlamenta Transporta komitejai šomēnes pauda arī «Ryanair» ģenerāldirektors Maikls O'Līrijs. Viņš vairākkārt ir kritizējis Lielbritānijas valdību par tās attieksmi pret nosacījumiem, ar kādiem gaisa satiksme tiks regulēta pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES.

O'Līrijs februārī paziņoja, ka ministriem Lielbritānijas valdībā «nav ne jausmas» par iespējamo izstāšanās ietekmi uz gaisa pārvadājumu biznesu.

Pagājušajā nedēļā Lielbritānijas zemo cenu aviokompānija «easyJet» paziņoja, ka veidos jaunu meitasuzņēmumu, kas būs bāzēts Austrijas galvaspilsētā Vīnē, lai tādā veidā izvairītos no iespējamiem ierobežojumiem lidojumiem ES pēc Lielbritānijas izstāšanās no bloka.

Lielbritānijas aviācijas sektors pēdējo 20 gadu laikā ir uzplaucis, izmantojot vienotās ES gaisa telpas sistēmas «Single European Sky» iespējas, kas ļauj ES aviokompānijām visā blokā darboties bez nacionāliem ierobežojumiem.

Ja vien sarunās par izstāšanos netiks panākti kādi izņēmuma nosacījumi, Lielbritānijas aviokompānijas varētu zaudēt šo statusu, valstij izstājoties no bloka.

Tas nozīmēs, ka tām vairs nebūs tiesību bez ierobežojumiem noteikt pārvadājumu cenas, kā arī bez iepriekšēja pilnvarojuma sākt jaunus reisus ES iekšienē. Savukārt pasažieriem, kas dosies uz vai no Lielbritānijas, kad valsts vairs nebūs blokā, visticamāk būs jāmaksā jaunas nodevas.

Gaidāms, ka Lielbritānija oficiāli atstās ES 2019.gada martā. Pērn jūnijā Lielbritānijas iedzīvotāji referendumā nobalsoja par izstāšanos no bloka, bet tagad sāktas sarežģītās sarunas par nosacījumiem, kā pušu attiecības tiks veidotas pēc Lielbritānijas izstāšanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu