BTA: 76% iedzīvotāju nespētu atjaunot iedzīvi uguns nelaimes gadījumā

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Vairums Latvijas iedzīvotāju (76%) bez citu palīdzības nespētu tikt galā ar sekām, ko radītu ugunsgrēks mājoklī. Savukārt 16% aptaujāto atzina, ka būtu pasargāti, jo zaudējumus segtu apdrošinātājs, liecina apdrošināšanas akciju sabiedrības «BTA Baltic Insurance Company» (BTA) veiktā aptauja.

Nelaime nenāk brēkdama

Nelaimes gadījumus nevar paredzēt, bet pret to radītajām sekām var nodrošināties. Apdrošinātāja BTA veiktā aptauja uzrādīja, ka absolūtajam vairumam Latvijas iedzīvotāju nav pietiekama naudas uzkrājuma, lai nelaimes gadījumā varētu atjaunot vismaz pusi savas iedzīves. Tikai 8% būtu spējīgi paši atlīdzināt radušos zaudējumus. Vēl 16% aptaujāto atzina, ka jūtas droši, jo viņiem radītos zaudējumus segtu apdrošinātājs.

Reģionos nelaimes pārvarēt grūtāk

Aptaujas dati uzrāda, ka galvaspilsētā dzīvojošie par savu mantu domā vairāk – 19% respondentu ir apdrošinājuši savu iedzīvi. Salīdzinot ar pārējiem Latvijas reģioniem, ievērojami lielāks īpatsvars aptaujāto iedzīvotāju jeb 11%, spētu pašu līdzekļiem pārvarēt nelaimi. Visgrūtāk klātos Latgalē dzīvojošajiem, kur savu mājokli un iedzīvi apdrošinājuši 12% respondentu, bet pašu spēkiem ar sekām spētu tikt galā vien 5%. Dati uzrāda, ka arī Zemgalē un Kurzemē iedzīvotāji visbiežāk nespētu atjaunot zaudēto īpašumu, attiecīgi 83% un 81% aptaujāto. Pārsteidzoši, ka 50% respondentu, kuru ienākumi ir virs 900 eiro uz vienu ģimenes locekli, nespētu īsā laika posmā atjaunot savu iedzīvi. Pētījums arī parāda, ka no aptuveni 40% respondentu, kuriem ir mājokļa apdrošināšana, norāda, ka iedzīves apdrošināšana polisē nav iekļauta.

Galvaspilsētā dzīvojošie par savu mantu domā vairāk - 19%

Reģionu iedzīvotāji, kas pašu spēkiem var pārvarēt nelaimi - 11%

Latgales iedzīvotāji, kuri apdrošinājuši iedzīvi un mājokli - 12%

Latgales iedzīvotāji, kuri ar nelaimi varētu tikt galā pašu spēkiem - 5%

Zemgales un Kurzemes iedzīvotāji, kuri nespētu ataujot zaudēto - attiecīgi 83% un 81%

Iedzīvotāji ar ieņēmumiem virs 900 eiro īsā laikā nespētu atjaunot savu iedzīvi - 50%

Respondenti, kuriem ir mājokļa apdrošināšana, tomēr polisē iedzīves apdrošināšana nav iekļauta - 40%

Sargāt ne tikai māju vai dzīvokli

Ja noticis neparedzamais un nelaime notikusi, apdrošinātājs var palīdzēt tikt pāri nelaimei, taču iegādājoties mājokļa apdrošināšanu, jāpievērš uzmanība tās segumam. Pēc nelaimes atgūties būs vieglāk, ja apdrošināta būs arī mājokļa iedzīve «70% BTA klientu ir apdrošināts ne tikai nekustamais īpašums, bet arī kustamā manta. Vidējā atlīdzība, kas izmaksāta mūsu klientiem, par nelaimes gadījumiem viņu privātīpašumā, šī gada 2.ceturksnī, ir 3 888 eiro. Lielākā atlīdzība, kas šogad izmaksāta, ir 21 093 eiro, bet pagājušajā gadā par 101 880 eiro,» uzsver BTA Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktors Kārlis Liepiņš.

Pasargāt sevi laikus

BTA Apdrošināšanas atlīdzību departamenta Ekspertīžu nodaļas vadītājs Ilmārs Džeriņš aicina iedzīvotājus preventīvam nolūkam iegādāties dūmu detektorus, kas no 2020. gada būs obligāti ikvienā mājoklī. Lielus finansiālus līdzekļus dūmu detektora uzstādīšana neprasa, taču tas var ne tikai paglābt mājokli no lieliem postījumiem, bet arī glābt dzīvību.

Visbiežāk BTA klienti izvēlās sevi nodrošināt ar visu risku segumu, kas ir uguns, dabas, stihiskie posti, šķidruma noplūdes, trešo personu prettiesisku rīcību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu