Elektroenerģijas biržas Baltijas valstu zonās vidējā cena sešos mēnešos par 2,8% zemāka

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Elektroenerģijas biržas «Nord Pool» Baltijas valstu apgabalos elektroenerģijas vidējā «spot» cena šogad sešos mēnešos bija 33,48 eiro par megavatstundu, kas ir par 2,8% mazāk nekā attiecīgajā laikā pērn, liecina informācija biržas mājaslapā.

Zemākā elektroenerģijas vidējā «spot» cena bija biržas Igaunijas apgabalā - 31,93 eiro par megavatstundu, kas ir par 1,1% vairāk nekā 2016.gada pirmajos sešos mēnešos.

«Nord Pool» Latvijas apgabalā elektroenerģijas vidējā «spot» cena bija 34,05 eiro par megavatstundu, kas ir par 4,3% mazāk.

Savukārt biržas Lietuvas cenu apgabalā šogad sešos mēnešos elektroenerģijas vidējā «spot» cena bija augstāka nekā Latvijā un Igaunijā - 34,47 eiro par megavatstundu, kas ir par 4,8% mazāk nekā gadu iepriekš.

«Nord Pool» Baltijas valstu apgabalos elektroenerģijas vidējā «spot» cena pērn bija 35,23 eiro par megavatstundu, kas ir par 8% mazāk nekā 2015.gadā. Tostarp Igaunijas apgabalā vidējā cena 2016.gadā bija 33,06 eiro par megavatstundu, Latvijas zonā - 36,09 eiro par megavatstundu, bet Lietuvas apgabalā - 36,54 eiro par megavatstundu.

Elektroenerģijas cena biržā veidojas, ņemot vērā pieprasījumu un piedāvājumu, ko tostarp iespaido laika apstākļi, elektrostaciju saražotās enerģijas apmērs, kā arī pārvades jaudas. Elektroenerģijas cena ir viena no četrām komponentēm, kas Latvijā veido elektroapgādes tarifu. Tajā iekļauti arī pārvades un sadales tīkla pakalpojumi, obligātā iepirkuma komponente jeb atbalsts elektroenerģijas ražošanai no atjaunojamajiem energoresursiem un augstas efektivitātes koģenerācijā, kā arī pievienotās vērtības nodoklis.

«Nord Pool» tirdzniecību veic 380 dalībnieku no 20 valstīm - 2016.gadā kopējais biržas apgrozījums bija 505 teravatstundas elektroenerģijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu