LVM līdz 2020.gadam plāno kāpināt realizāciju līdz 50 miljoniem stādu gadā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijas valsts mežu apsaimniekotāja «Latvijas valsts meži» (LVM) līdz 2020.gadam plāno kāpināt realizāciju līdz 50 miljoniem koku stādu gadā, teica LVM valdes loceklis Edvīns Zakovics.

Viņš arī atgādināja, ka pērn kompānija realizēja aptuveni 47 miljonus stādu, no kuriem 23,7 miljoni - LVM vajadzībām, 10,7 miljonus stādu paņēma citi Latvijas mežu īpašnieki un apsaimniekotāji, turpretī 12,8 miljoni stādu tika realizēti ārvalstīs. Pamatā kompānija stādus realizē tādos ārvalstu tirgos, kā piemēram, Zviedrijā, Igaunijā un Lietuvā. Nākotnē realizācijas apmērus iecerēts kāpināt. «Mēs paredzam izaugsmi līdz 50 miljoniem stādu 2020.gadā. Tieši šogad plānojam realizēt vairāk nekā 48 miljonus stādu. Kādēļ ne vairāk? Ja mēs runājam tieši par valsts mežiem, tad mēs plānojam cirst 5,2 - 5,5 miljonus kubikmetru gadā. Tādēļ mums īpaši daudz vairāk stādu nevajag. Pieaugumu savukārt mēs redzam eksportā,» sacīja Zakovics.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Latvijas stādus var eksportēt tikai uz noteiktu reģionu, kas ir līdzīgs Latvijas klimatiskajai zonai, piemēram, Igauniju, Dienvidzviedriju un Lietuvu. «Nekad stādus nevarēsim eksportēt uz Spāniju vai Portugāli, jo tur ir cita klimatiskā zona. Tādēļ mēs neredzam, ka tirgus varētu ņemt pretī lielāku apjomu par 50 miljoniem stādu gadā,» teica Zakovics.

Viņš pastāstīja, ka LVM daudz darba ir ieguldījusi stādu kvalitātē. «Visas mūsu trīs lielās kokaudzētavas ir aprīkotas ar modernām līnijām stādu apstrādei pret tādu kaitēkli kā smecernieks. Strenču un Podiņu kokaudzētavās mums ir arī vaskošanas līnijas. Savukārt Latvijas rietumos mēs strādājam ar smilšu līmes maisījumu - šādas līnijas pasaulē ir tikai sešas. Piecas ir Zviedrijā, viena ir pie mums. Pirmos šādi apstrādātos stādus mēs jau esam palaiduši gan eksportam, gan mežu atjaunošanai vietējā tirgū,» teica LVM valdes loceklis.

Viņš piebilda, ka iepriekš minētie ieguldījumi kompānijai dod priekšrocības konkurencē. Jo pieprasījums arvien biežāk diktē stādu apstrādē nelietot ķīmiju un lai materiāli būtu videi draudzīgi, bet vienlaikus stādi vismaz dažus gadus būtu pasargāti no kaitēkļiem.

Pēc Zakovica teiktā, Latvijas tirgum LVM pārsvarā audzē priedi un egli. Turpretī Zviedrijā pārsvarā tiek realizēta egle. Nedaudz ārvalstu tirgū tiek realizēti arī lapu koku stādi - bērzs, melnalksnis -, bet pamatā ārvalstu tirgos tiek realizēti skuju koki - priede un egle.

LVM izveidoti, lai apsaimniekotu valsts mežus - izsolītu ciršanas tiesības mežos, tos atjaunotu, nomātu medību platības utt. Kompānijas īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja - Zemkopības ministrija. LVM apgrozījums pagājušajā gadā bija 256,87 miljoni eiro, kas ir par 1,8% mazāk nekā 2015.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa samazinājās par 14,6% un bija 50,614 miljoni eiro, liecina informācija «Firmas.lv».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu