Laika apstākļu dēļ šogad būs mazāka kartupeļu raža

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vēso laika apstākļi dēļ šogad Latvijā būs mazāka kartupeļu un burkānu raža, turpretī kāposti un sīpoli aug labi un to raža nebūs mazāka kā pagājušajā gadā, sacīja kooperatīvās sabiedrības «Mūsmāju dārzeņi» vadītāja Edīte Strazdiņa.

«Dārzeņu ražas prognoze nav ļoti laba. Viena no labajām lietām ir tas, ka visu laiku līst lietus. Intensīvajā dārzeņu augšanas periodā tas ir salīdzinoši labi. Otra labā lieta - vēsajā laikā tik ļoti neattīstās kaitēkļi un neapdraud dārzeņus. Sliktā ziņa ir zemā gaisa temperatūra - ja naktī tā ir zem desmit grādiem, gurķu, ķirbju un kabaču augšana apstājas un tas nozīmē, ka ražu nevar iegūt. Lēnāk aug arī burkāni, dilles un kartupeļi, kas ir siltumu mīlošas kultūras,» teica Strazdiņa.

Strazdiņa piebilda, ka kartupeļu raža šogad minēto iemeslu dēļ būs mazāka, jo daudzi kartupeļu lauki vēl nav sākuši ziedēt un var nepaspēt attīstīties līdz septembrim, kad sāksies intensīva ražas novākšana. Tāpat pastāv draudi, ka rudenī agru uznāk auksts laiks, kas papildu apgrūtinās kartupeļu ražas novākšanu un uzglabāšanu. Pēc viņas teiktā, laika apstākļu dēļ ir mazāka arī gurķu un kabaču raža. «Parasti šajā laikā jūlijā ir salīdzinoši karsts, un tiek ievākts kabaču un gurķu ražas maksimums. (..) Šobrīd šo produktu trūkst, lauka gurķu vienkārši nav,» sacīja Strazdiņa.

Viņa piebilda, ka kāposti un sīpoli pašreizējos laika apstākļos aug labi, jo tiem netrūkst mitruma. «Kultūras, kas nav tik prasīgas attiecībā pret situmu, īpaši, kāposti, bet ir ļoti prasīgas attiecībā pret mitrumu, attīstās labi un izskatās normāli,» teica Strazdiņa. Vienlaikus viņa piebilda, ka turpretī ziedkāpostiem un brokoļiem nepieciešams siltāks laiks.

Strazdiņa atzina, ka dārzeņu audzēšanai nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ Latvijas lielie tirdzniecības tīkli ar pašmāju dārzeņu produkciju ir nodrošināti daļēji, bet ļoti daudzos mazajos veikalos tirgotāji pēc importa preces lūkojas jau patlaban vietējās produkcijas trūkuma dēļ.

Strazdiņa atzina, ka arī citās Eiropas valstīs ir mazāka dārzeņu raža. Līdzīga situācija, kāda ir Latvijā, ir Dānijā, Zviedrijā un Norvēģijā, kur auksto laika apstākļu dēļ dārzeņu audzētājiem gads nav labvēlīgs. Turpretī tādās valstīs, kā piemēram, Nīderlande, Vācijā un Francijā ir pretēji - pārlieku augsta temperatūra, kas arī apgrūtina attīstību. «Šajās valstīs ir otra galējība un ražas ir mazākas karstuma dēļ. Kartupeļi pārstāj augt vai nogatavojas ātrāk un ir ļoti mazi. Šo valstu dārzeņu audzētājiem ir ļoti lieli ieguldījumi lauku laistīšanā, jo ir sauss un ļoti karsts,» sacīja kooperatīva vadītāja.

Kooperatīvs «Mūsmāju dārzeņi» reģistrēts 2006.gadā Ogres novada Galiņu pagastā un apvieno SIA «Dimdiņi Agro», SIA «Sigro», kā arī zemnieku saimniecības «Galiņi», «Bračas», «Dārzi», «Zūmaņi», «Sīļi», «Sviķi», «Īskāji», «Kliblapsas» un Artūru Kimu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu