Augļkoku un ogulāju raža šogad Latvijā varētu būt mazāka nekā pērn

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Augļkoku un ogulāju raža šogad Latvijā varētu būt mazāka nekā pērn, prognozēja aptaujātie augļkopji. Latvijas Augļkopju asociācijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Zilvers sacīja, ka maija sākumā sala dēļ daudzām augļkoku šķirnēm cieta ziedpumpuri, tādējādi raža būs mazāka nekā pērn.

«Vienā daļa dārzu ir bijuši diezgan jūtami sala bojājumi un raža šogad kopvērtējumā Latvijā varētu būt vidēji par 40-50% mazāka salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu,» teica Zilvers, piebilstot, ka līdzīga situācija ir arī citās tuvējās Eiropas valstīs, piemēram, Lietuvā un Polijā.

Pēc Zilvera minētā, ņemot vērā samērā sliktās ražas ne tikai Latvijā, bet arī citviet Eiropā, augļu cenas šogad salīdzinājumā ar pagājušo gadu būs augstākas.

Vienlaikus viņš piebilda, ka Latvijā būs arī saimniecības, kurās šogad gaidāma

labāka augļu un ogu raža nekā pērn, tādējādi ražas zudumus nevar viennozīmīgi attiecināt uz visu Latviju. «Tukuma pusē ir labāk klājies, savukārt vietām dziļāk Kurzemē - gājis sliktāk. Tāpat arī Sēlijā būs sliktāka raža, lai gan kopumā Zemgalē tā būs normāla,» teica Zilverts.

Viņš arī minēja, ka patlaban laika apstākļi Latvijā ir nomas robežās, lai augļkoki turpmāk attīstītos kā nākas, proti, pietiek gan saules gaismas, gan siltuma, gan mitruma.

Tāpat Zilvers atzīmēja, lai arī kopumā augļkoku attīstība ir iekavējusies par septiņām līdz desmit dienām, augļkokiem vēl var izdoties atgūt nokavēto, ja laika apstākļi tam būs vēlīgi.

Tajā pašā laikā viņš uzsvēra, ka augļkopjiem ir rūpīgi jāseko līdzi kaitēkļu, piemēram, laputu aktivitātei. Bīstamību var radīt arī kraupis gadījumos, ja to nav izdevies izskaust pavasarī, jo šobrīd mitrumā attīstās kraupja otrā paaudze, skaidroja Latvijas Augļkopju asociācijas priekšsēdētāja vietnieks.

Arī Dārzkopības institūta galvenā pētniece Māra Skrīvele aģentūrai LETA sacīja, ka šis gads augļkopjiem visumā nav vēlīgs, taču raža būs, tajā skaitā būs saimniecības, kurās ražas būs mazākas nekā pagājušajā gadā, bet būs arī tādas saimniecības, kurās ražas būs labākas.

Tostarp viņa minēja, ka daļā saimniecību šogad Latvijā būs mazāka ķiršu raža nekā pērn, tajā pašā laikā gandrīz visā Latvijā šogad būs laba ērkšķogu raža.

Pēc Skīveles teiktā, lielākās vienlaidus stādītās platībās vietām ražas zaudējumi būs mellenēm, lai gan dažviet citur ražas būs normālas.

Viņa arī piebilda, ka Latvijas klimats nav piemērots augļkoku kultūru audzēšanai vienlaidus lielās platībās, jo tās ir vairāk pakļautas vēja un sala iedarbībai.

Jau ziņots, ka šogad pavasarī laika apstākļi bija salīdzinoši vēsi. Tostarp maija pirmajā pusē Latvijā daudzviet bija salnas, piemēram, 10. un 11.maijā tika pārspēts aukstuma rekords.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu