«Food Union»: Piena pārstrādi negatīvi ietekmē liels no Latvijas izvestā svaigpiena apjoms

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Piena pārstrādes sektoru negatīvi ietekmē liels no Latvijas izvestā svaigpiena apjoms, sacīja piena pārstrādes uzņēmuma «Food Union» viceprezidents stratēģijas un biznesa attīstības jautājumos Normunds Staņēvičs.

Viņš pastāstīja, ka pēdējā pusotra mēneša laikā piena iepirkuma cenas ir nedaudz kritušās, bet tām nav būtisku svārstību nav un kopumā cenas ir stabilizējušās. Ņemot vērā piena iepirkuma cenu veidojošos faktorus - pieprasījuma un piedāvājuma attiecības, ko ietekmē ekonomiskā vide, cilvēku pirktspēja, ģeopolitiskā situācija un klimatiskie apstākļi, Latvijā ir potenciāls audzēt svaigpiena ražošanu. «Mūsu ģeogrāfiskā atrašanās vieta un vēsturiskās piena ražošanas tradīcijas, fermu attīstības tendences liecina, ka varam būt viens no centriem, kur svaigpiena ražošana varētu pieaugt. Līdz ar to mēs nonākam pie tā, ka mums pašiem savā reģionā ir jāmāk pienu pārstrādāt gudri,» uzsvēra Staņēvičs. Tajā pašā laikā viņš piebilda, ka viens no negatīvajiem piena pārstrādes nozari ietekmējošiem faktoriem, kas pastāv jau ilgu laiku, ir liels no Latvijas eksportētā svaigpiena apjoms.

Pēc Staņēviča teiktā, patlaban no Latvijas tiek eksportēti aptuveni 60% saražotā piena, nodrošinot peļņu degvielas, transporta kompānijām, kā arī starpniekiem, taču ne piena pārstrādei. «Šī situācija veidojas kooperatīvu dēļ - savācam pienu, mēģinām izsist lielāku cenu un aizvedam prom. Tā nav kooperācija, par kuru ir runājusi arī Zemkopības ministrija, ka jākoncentrējas uz profesionalitāti, labāku resursu izmantošanu un izmaksu samazināšanu. Ir jārēķinās ar vidi, kurā dzīvojam,» uzsvēra Staņēvičs.

Viņš pauda pārliecību, ka pēc laika sistēma, kad liela daļa piena tiek izvesta no valsts, sevi izskaudīs, jo nav ilgtspējīga pieeja biznesam. «Pircējs ir gatavs maksāt par kvalitatīvāku preci. Ja tev ir lielāka ferma, profesionālas iekārtas, profesionāla barība, ir lielāks izslaukums, par to tev arī maksā,» sacīja Staņēvičs.

«Food Union» grupā ietilpst AS «Rīgas piena kombināts», AS «Valmieras piens», AS «Rīgas piensaimnieks», kā arī saldējuma ražotāji «Premia» Igaunijā, «Premier Is» Dānijā, «Isbjųrn Is» Norvēģijā, «Alpin57Lux» Rumānijā un saldējuma ražotājs Baltkrievijā «Ingman Ice Cream».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu