«Food Union» piena pārstrādes rūpnīcas Ķīnā darbu varētu sākt pēc gada

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Piena pārstrādes uzņēmum «Food Union» būvniecībā esošās piena pārstrādes rūpnīcas Ķīnā savu darbu varētu sākt nākamā gada vidū, intervijā sacīja «Food Union» viceprezidents stratēģijas un biznesa attīstības jautājumos Normunds Staņēvičs. «Ķīnā patlaban notiek divu ražotņu celtniecība, nākamgad tās sāks darbu,» teica Staņēvičs, prognozējot, ka tas varētu notikt nākamā gada vidū.

Staņēvičs pastāstīja, ka kopumā konkurence piena pārstrādes tirgū Ķīnā ir ļoti augsta, tāpēc «Food Union» stratēģija Ķīnā ir koncentrēties uz nišas un augstas pievienotas vērtības produktiem, tostarp bērniem paredzētajiem produktiem, veselīgo pārtiku, ar proteīnu bagātinātiem jogurtiem un funkcionālo pārtiku.

Viņš atzina, ka viens no lieliem izaicinājumiem saistībā ar Ķīnas tirgus apguvi ir distribūcijas tīkla izveide. «Ķīnā nav tradicionāli attīstījusies piena produktu izplatīšanas ķēde. Tāpēc mums ir daudz jādomā, kā nodrošināsim izplatīšanu gan produktiem, ko atvedīsim no Latvijas, gan produktiem, ko saražosim uz vietas. Patērētājs var būt vīlies, ja pēc produkta iegādes konkrētajā vietā tas vairs nākamajā dienā attiecīgajā veikalā nav pieejams. Tā rezultātā var panākt ļoti negatīvu efektu,» viņš sacīja.

Staņēvičs arī atzina, ka piens nav Ķīnā plaši pieejama izejviela, tāpēc nolūkā nodrošināt nepieciešamo izejvielas apmēru uzņēmumam šajā tirgū ir divi partneri, no kuriem viens rūpējas par ekoloģiskā piena piegādēm. Vienlaikus kompānija izskata iespējas izejvielu ievest arī no Latvijas. Lai tas būtu izdevīgi, produkta vērtībai uz vienu tonnu ir jābūt lielai. Tā kā īsā realizācijas termiņa dēļ pienu uz Ķīnu no Latvijas nevar vest, uzņēmums apsver turp vest pulvera koncentrātus, proteīna koncentrātus vai sasaldētu biezpienu. Taču tas ir samērā dārgi. Jāņem vērā arī tas, ka salīdzinoši netālu atrodas piena ražotājvalstīs Jaunzēlande. «Ja Latvija spēs piedāvāt konkurētspējīgus noteikumus, neapšaubāmi izmantosim arī šo reģionu, jo tomēr tas ir mums radniecīgs. Vienlaikus jārēķinās, ka tur paredzētie ražošanas apjomi ir ļoti lieli, ko no šejienes nebūs iespējams nodrošināt,» viņš atzina.

LETA jau vēstīja, ka «Food Union» plāno attīstīt eksportu uz Ķīnu. Šajā nolūkā kompānija ir piesaistījusi jaunu investoru - Āzijas privātā kapitāla firmu «PAG», kurš «Food Union» darbības paplašināšanai Ķīnā investēs 161,6 miljonus eiro (170 miljonus ASV dolāru). Kompānijas esošais investors, privātā kapitāla investīciju grupa «Meridian Capital» arī piedalīsies ar investīcijām 52,4 miljonu eiro (55 miljonus ASV dolāru) apmērā. Plānots, ka «PAG» un «Meridian Capital» investīcijas atbalstīs «Food Union» paplašināšanos Ķīnā. Papildus sniegtajām investīcijām «PAG» nodrošinās «Food Union» specifiskas zināšanas par valsti, kā arī dalīsies ar būtisku darba pieredzi Ķīnas tirgū vadības komandas atbalstam.

Ziņots arī, ka «Food Union» Ķīnā sācis divu modernu piena pārstrādes rūpnīcu celtniecību, kuru ražotos augstas klases piena produktus Ķīnas patērētāji varēs iegādāties 2018.gada sākumā. Iecerēts, ka rūpnīcas būtiski paplašinās «Food Union» industriālo piena produktu eksporta iespējas uz Ķīnu, kur no Latvijas izejvielas tiks ražoti produkti šim tirgum.

"Food Union" grupā ietilpst AS "Rīgas piena kombināts", AS "Valmieras piens", AS "Rīgas piensaimnieks, kā arī saldējuma ražotāji "Premia" Igaunijā, "Premier Is" Dānijā, "Isbjųrn Is" Norvēģijā, "Alpin57Lux" Rumānijā un saldējuma ražotājs Baltkrievijā "Ingman Ice Cream".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu