«Forevers»: konkurences dēļ visgrūtāk ir vidējiem gaļas pārstrādātājiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas gaļas pārstrādes tirgū ir pieaugusi konkurence, kamdēļ visgrūtāk klājas vidēja lieluma nozares uzņēmumiem, pastāstīja gaļas pārstrādes uzņēmuma «Forevers» valdes priekšsēdētājs Andrejs Ždans.

Viņš pastāstīja, ka galvenās grūtības Latvijas gaļas pārstrādes tirgū ir saistītas ar pieaugušo konkurenci. «Pēc Krievijas embargo ieviešanas ir zudis šis eksporta tirgus. Savukārt Latvijas iekšējais tirgus visu laiku sašaurinās, jo iedzīvotāju skaits neaug, bet gan rūk. Līdz ar to arvien pieaug konkurences spiediens,» sacīja Ždans.

«Forevers» valdes priekšsēdētājs prognozēja, ka iepriekš minēto iemeslu dēļ šā gada laikā pāris spēlētāju Latvijas gaļas pārstrādes tirgu pametīs. «Tirgū pašlaik ir vērojama polarizācija - spriežot pēc bilanču rādītājiem, labi jūtas lieli uzņēmumi un mazie nišas uzņēmumi, bet vidusposmam pašlaik klājas grūti. Visdrīzāk šīs grūtības beigsies ar uzņēmumu slēgšanu, darbības pārorientāciju vai apjomu samazināšanu,» viņš sprieda.

Ždans sacīja, ka Āfrikas cūku mēris līdz šim nav atstājis lielu ietekmi uz Latvijas gaļas pārstrādes tirgu - ne uz cenām, ne iepirkuma apmēriem, jo Latvija sevi ar cūkgaļu pilnībā neapgādā. «Cenas galvenokārt veidojas Rietumeiropā - Vācijas, Dānijas, Beļģijas tirgos. Tie ir lielākie Eiropas cūkgaļas ražotāji,» sacīja kompānijas vadītājs. Viņš atgādināja, ka pērn cūkgaļas iepirkuma cenas Latvijā bija salīdzinoši zemas.

«Forevers» vadītājs piebilda, ka šogad cūkgaļas cenas sākušas palielināties un pašlaik cūkgaļai kā izejvielai ir pēdējos desmit gados rekordaugsta cena. Visticamāk, cūkgaļas cenas turpinās augt, šogad sasniedzot pēdējo desmit vai pat divpadsmit gadu rekordu. Šāda prognoze balstīta uz cikliskumu cūkgaļas tirgū. Parasti cūkgaļas cenas divus trīs gadus aug, bet pēc tam tikpat ilgi krītas. Tā kā laikā no 2013. līdz 2016.gadam gaļas cenas Latvijā bija ļoti zemas, ko ietekmēja arī Krievijas un Eiropas Savienības savstarpējās sankcijas, nākamos divus trīs gadus tā jābūt salīdzinoši augstām. Tas varētu ietekmēt arī gatavās produkcijas cenas.

«Forevers» reģistrēts Rīgā 1996.gadā un tā pamatkapitāls ir 1,306 miljoni eiro. Uzņēmumam ir ražotne Rīgā, kā arī filiāles Jēkabpilī un Saldū. Ražošanas jaudas ir vairāk nekā 30 000 kilogramu produkcijas dienā. «Forevers» ražo desas, cīsiņus, kūpinājumus, kā arī svaigas gaļas produkciju. «Forevers» tirdzniecības tīklā ir 81 veikals visā Latvijā. «Forevera» vienīgais īpašnieks ar 100% kapitāldaļu ir Ždans.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu