«Food Union»: Latvijā piena pārstrādes sektors attīstās pozitīvā virzienā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Latvijā piena pārstrādes sektors attīstās pozitīvā virzienā, intervijā sacīja piena pārstrādes uzņēmuma «Food Union» viceprezidents stratēģijas un biznesa attīstības jautājumos Normunds Staņēvičs.

«Kopumā nozares attīstība notiek pozitīvā virzienā un ir vairāki signāli, kas liecina, ka sāktais nozares attīstības vektors ir pareizs un iesaistītās puses strādā ar labākiem rezultātiem,» sacīja Staņēvičs.

Pēc viņa teiktā, kopējais saražotā piena apmērs pērn Latvijā ir pieaudzis salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, bet fermu un govju skaits ir samazinājies. Tas nozīmē, ka ražošanas struktūra uzlabojas un nozare kopumā lēnām koncentrējas profesionāļu rokās.

Tāpat Staņēvičs uzsvēra, ka piena lopkopības fermās Latvijā ir jābūt profesionālai vadībai un nozarē nepieciešama konsolidācija, kas tagad notiek. «Profesionāla fermu attīstība pievieno daudz lielāku vērtību darbam, jo pareizāk izmanto pieejamos resursus,» viņš teica.

Staņēvičs arī piebilda, ka Eiropas Savienība (ES) strādā pie līdzsvarotas vides, kur zemnieki darbojas, izmantojot jaunus instrumentus piena kvotu vietā. «Tagad ir ieviesti tādi rīki kā atbalsts ražošanas samazināšanai, atbalsts izmešu samazināšanai utt., kas ir vērsti uz to, lai piena ražošana un pārstrāde kļūtu profesionālāka un tādējādi spētu nodrošināt līdzsvaru tirgū,» viņš uzsvēra.

«Food Union» viceprezidents stratēģijas un biznesa attīstības jautājumos piebilda, ka arī Eiropas un valsts atbalsts lauksaimniecībai ir palielinājies, līdz ar to ir labi priekšnosacījumi, lai nozare vairāk koncentrētos profesionāļu rokās. «Tirgū vairākas pazīmes, ka attīstās pieprasījums pēc profesionālas fermu pārvaldības,» viņš sacīja.

Vienlaikus Staņēvičs piebilda, ka negatīvi vērtējams sarūkošais piena produktu patēriņš, kas ir nozari bremzējošs faktors un neļauj attīstīties sfērai pietiekami ātri. «Latvijā patērē vismazāk piena produktu Ziemeļeiropā. Latvijā tie ir 190 kilogramu gadā uz cilvēku, Lietuvā - 205, Igaunijā - 230, bet Dānijā - 350 kilogramu. Ja ir mazs vietējais patēriņš, tas neveicina strauju pārstrādes attīstību,» viņš atzina.

"Food Union" grupā ietilpst AS "Rīgas piena kombināts", AS "Valmieras piens", AS "Rīgas piensaimnieks, kā arī saldējuma ražotāji "Premia" Igaunijā, "Premier Is" Dānijā, "Isbjųrn Is" Norvēģijā, "Alpin57Lux" Rumānijā un saldējuma ražotājs Baltkrievijā "Ingman Ice Cream".

«Food Union» grupas kopējais apgrozījums 2016.gadā sasniedza 247 miljonus eiro. Grupā kopumā ir nodarbināti vairāk nekā 2500 darbinieku, no kuriem vairāk nekā 1200 darbinieku strādā uzņēmumos Baltijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu