Start-up uzņēmumi Latvijai ienesuši 143 miljonus eiro – kurp tālāk?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Ekonomikas ministrija aprēķinājusi, ka jaunuzņēmumi jeb start-up uzņēmumi pēdējo septiņu gadu laikā Latvijas ekonomikai ienesuši vairāk nekā 143 miljonus eiro. Latvija ir arī pirmā no Baltijas valstīm, kas ieviesusi start-up likumu un laikā līdz 2020. gadam plāno inovatīva biznesa izaugsmei novirzīt 250 000 eiro. Neskatoties uz to, salīdzinājumā ar Franciju, Angliju, Vāciju un citām Eiropas valstīm Latvijai tehnoloģisko inovāciju jomā vēl ir krietni kur augt. Lai aktualizētu inovatīvo tehnoloģiju un uzņēmējdarbības jomu sniegtās iespējas, šogad trīsdesmit no Sarunu festivāla LAMPA pasākumiem tiks veltīti start-up biznesa pieredzei, informācijas tehnoloģijām un inovācijām.

Sarunu festivāla LAMPA fokusā šogad arī inovācijas

«AirDog», «Infogr.am», «Mikrotik», «Edurio» – tie ir tikai daži uzņēmumu piemēri, kuri piesaistījuši pasaules uzmanību ar unikālām inovācijām, ienesuši Latvijai bagātīgas investīcijas un ļāvuši konkurēt pasaules līmenī. Bet kam ir jāmainās, lai valstī rastos arvien vairāk inovatīvu jaunuzņēmumu? Kāda ir Latvijas start-up vides nākotne? Kā darbojas jaunieviestais start-up likums? Par šādām tēmām Sarunu festivālā LAMPA diskutēs Latvijas Start-up uzņēmumu asociācijas «Startin.LV» locekļi, «Latvijas Biznesa Eņģeļu Tīkls» valdes priekšsēdētājs Jānis Rancāns, «TechHub Riga» līdzdibinātājs Ernests Štāls, start-up konferences «TechChill» vadītāja Marija Ručevska, Start(IT) Izglītības fonda vadītājsEmīls Sjundjukovs un daudzi citi nozares eksperti.

«Latvijai ir liels potenciāls jaunu inovatīvu projektu radīšanai. Viena no prioritātēm būtu veicināt jauno speciālistu starpdisciplināro sadarbību un izveidot vidi zinātnisko un start-up projektu īstenošanai. Otra lieta – ir svarīgi saskatīt prioritārās iemaņas, kas ir jāapgūst jauniešiem. Viena no šādām iemaņām ir digitālās prasmes – iespēja pielietot jaunās tehnoloģijas savā sfērā, lai rādītu jaunus produktus,» stāstaStart(IT) Izglītības fonda vadītājsEmīls Sjundjukovs un aicina jauniešusSarunu festivālā LAMPA piedalītiesJauno tehnoloģiju laboratorijas darbnīcās,kurās varēs risināt programmēšanas, robotikas, 3D modelēšanas, 'lielo datu' izpratnes un citus uzdevumus.

«"TechChill" un "TechHub Riga" komandas vēlas redzēt Latviju kā reģiona tehnoloģiju centru. Vēlamies, lai šeit ir piemērotākā vieta jaunuzņēmumu radīšanai un augšanai, tādēļ ikviena aktivitāte Sarunu festivāla LAMPA "TechHub Riga" teltī notiks ar mērķi iedvesmot, atbalstīt un dalīties starptautiskos kontaktos. Saskatām, ka ir būtiski Latvijas sabiedrību kopumā izglītot par tehnoloģiju start-up uzņēmumu vidi, kā arī vēlamies iepazīstināt sabiedrību ar visām tām iespējām, kādas paveras, darbojoties šajā vidē. Tas ir darbs ar radošiem cilvēkiem strauji augošā industrijā, kā arī iespēja veidot biznesu globālā tirgū jau no pirmās dienas. Mūsu pašmērķis ir nodrošināt jaunu cilvēku pievienošanos jaunuzņēmumu videi," stāsta Marija Ručevska, "TechChill" vadītāja un "TechHub Riga" vēstniece.

Inovācijām veltītajās Sarunu festivāla LAMPA diskusijās tiks meklētas atbildes arī uz jautājumiem, kādēļ pašlaik sacelta tāda ažiotāža ap start-up uzņēmumiem pasaulē un Latvijā? Kas tie tādi – hakatoni, akseleratori, inkubatori un pat eņģeļu investori? Ikvienam interesentam būs iespēja uzzināt, kā soli pa solim iesaistīties gan inovāciju un jauno tehnoloģiju attīstīšanā, gan Latvijas globālās konkurētspējas veicināšanā.

Vairākās no LAMPA darbnīcām varēs arī mācīties programmēt. Meitenes – programmētājas – dalīsies pieredzē, kādēļ IT jomai vajadzīgas arī sievietes. Kas notiks ar darba tirgu un konkurētspēju 2020. gadā? Vai nākotne būs patriarhāts? Visa Sarunu festivāla laikā būs iespēja izmērīt savu uzņēmēja gēnu un noteikt, kura Latvijā pazīstama uzņēmēja gars tevī dzīvo.

Ar visu Sarunu festivāla LAMPA pasākumu programmu var iepazītieswww.festivalslampa.lv/lv/programma/. Kā ierasts, tas notiek Cēsu pils parkā divu dienu garumā. Šogad – 30. jūnijā un 1. jūlijā. Ieeja – bez maksas.

Par Sarunu festivālu LAMPA

Sarunu festivāls LAMPA top ar Fonda atvērtai sabiedrībai DOTS, Swedbank Latvija, Britu Padomes, Borisa un Ināras Teterevu fonda, Cēsu novada pašvaldības, Konrāda Adenauera Fonda, uzņēmuma «Enefit», ASV vēstniecības Latvijā un Eiropas Komisijas pārstāvniecības finansiālu atbalstu. LAMPA ir vieta vērtīgām sarunām, kas piedāvā vairāk nekā 200 pasākumu domu apmaiņai, prāta asināšanai un redzesloka paplašināšanai mūžīgi mainīgajā pasaulē. Šovasar, 30. jūnijā un 1. jūlijā, Cēsu pils parkā iemirdzēsies jau trešais Sarunu festivāls LAMPA. Vieta vērtīgām sarunām un sarunu biedriem – tātad arī tev!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu