Mobilo sakaru operatori viesabonēšanā varēs lietotājiem piemērot kontroles mehānismu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Neskatoties uz viesabonēšanas piemaksu atcelšanu Eiropas Savienībā (ES), mobilo sakaru operatori varēs lietotājiem piemērot kontroles mehānismu, informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

SPRK uzsvēra, ka lietotājiem turpmāk, izmantojot viesabonēšanas pakalpojumus, būs saistoša mobilo sakaru operatoru piemērotā godīgas izmantošanas politika. Regulators ir izvērtējis mobilo sakaru operatoru paziņoto viesabonēšanas godīgas izmantošanas politiku un secinājis, ka tā atbilst ES regulas prasībām.

No šā gada 15.jūnija ES stājās spēkā jauna viesabonēšanas sistēma - «viesabonē kā mājās» princips, proti, ceļo uz Eiropas Ekonomiskās zonas valstīm (EEZ) un maksā par zvaniem, īsziņām un datu pārraidi par tādām pašām cenām, kā pašmāju mobilo sakaru operators piemēro iekšzemes tarifiem.

SPRK skaidroja, ka, lai lietotāji neizmantotu jauno viesabonēšanas režīmu ļaunprātīgi vai anomāli, mobilo sakaru operatori ir izstrādājuši godīgas lietošanas politiku. Tas nozīmē, ka mobilo sakaru operatoriem ir tiesības piemērot saviem lietotājiem kontroles mehānismus, proti, vērtēt, vai lietotāja patērēto datu, zvanu un īsziņu apjoms iekšzemē pārsniedz to apjomu, ko lietotājs patērē, atrodoties ārzemēs, izmantojot viesabonēšanas pakalpojumus. Turklāt mobilo sakaru operatoriem ir tiesības vērtēt arī lietotāja uzturēšanās ilgumu iekšzemē un EEZ.

Mobilo sakaru operators klātbūtnes un zvanu, īsziņu un datu pārraides pakalpojumu izmantošanas rādītājus vērtē kumulatīvi un četru mēnešu laikposmā.

LETA jau rakstīja, ka ES no ceturtdienas tiek atceltas mobilo sakaru viesabonēšanas piemaksas.

Eiropas Parlaments (EP) šādu lēmumu ar lielu balsu pārsvaru pieņēma 6.aprīlī.

Viesabonēšanas piemaksu atcelšana nozīmē to, ka patērētāji, esot ārzemēs, turpmāk varēs lietot mobilos sakarus par tādu pašu cenu kā mājās.

Patērētājiem šķietami draudzīgās izmaiņas aizēnoja visu triju Latvijas mobilo sakaru operatoru rīcība pirms izmaiņu stāšanās spēkā - visi operatori gan paplašināja saziņas iespējas Eiropā, gan cēla šo pakalpojumu cenas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu