LOSP pieļauj sezonas laukstrādnieku skaita samazinājumu sliktākas augļu un dārzeņu ražas dēļ

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šogad Latvijā varētu samazināties sezonas laukstrādnieku skaits saistībā ar sliktāku augļu un dārzeņu ražu, prognozēja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomē (LOSP), vienlaikus aicinot saimniecības izvērtēt «Sezonas laukstrādnieku» programmas piedāvātos ieguvumus un pēc iespējas vairāk tos izmantot.

LOSP informēja, ka vēlais un aukstais, kā arī neprognozējamais pavasaris radījis pamatotas bažas, ka dārzkopības produkcijas ražas novākšanai šogad būs nepieciešamas mazāk darba roku, līdz ar to programmā iesaistīto personu skaits varētu sarukt. Taču LOSP joprojām aicina saimniecības pēc iespējas vairāk izmantot šo sistēmu. LOSP plāno lūgt Finanšu ministriju turpināt «Sezonas laukstrādnieku» programmu, jo dārzkopības nozarē tā ir ļoti nozīmīga, neraugoties uz apstākļiem klimata izmaiņu ietekmē.

Latvijas Augļkopju asociācijas vadītāja, LOSP valdes locekle Māra Rudzāte atzina, ka sals 2017.gada pavasarī ir nodarījis kaitējumu augļu un ogu dārziem. «Aprīļa pirmajā pusē gaisa temperatūra uzkāpa līdz +18 grādiem un tad uznāca sals, kas ļoti nelabvēlīgi ietekmēja augļkokus. Tad vēl maija salnas, kas praktiski bija sals (naktī uz 1.maiju pat līdz -11 grādiem). Maija beigās jau bija skaidri redzami patiesie zaudējumi. Ābeles un bumbieres noziedēja, bet augļi ir aizmetušies tikai daļēji, un ir bažas vai arī tie nesāks birt nost, jo pirms ziedēšanas lielā sala iespaidā tie var būt neattīstījušies,» atzina Rudzāte.

Pēc viņas teiktā, skābie un saldie ķirši, kā arī plūmes, avenes, upenes, krūmmellenes ir ļoti cietušas, nosaluši arī krūmi un ķiršu koku zari. Asociācijas biedru vidējie ražas zudumi atkarībā no kultūras varētu būt robežās no 30% jāņogām, līdz pat 90% ķiršiem, plūmēm.

Biedrības «Latvijas Dārznieks» valdes priekšsēdētājs Jānis Bērziņš norādīja, ka aukstā pavasara dēļ lauka dārzeņu sezona kavējās par 2-3 nedēļām. Darbietilpīgākām kultūrām, kā piemēram, redīsi, skābenes un spināti, kas prasa roku darbu, gandrīz nemaz šogad nav agrās ražas. «Jūnija sākums rada nopietnas bažas par siltumprasīgo kultūru ražu apjomu - tie ir gurķi, kabači, patisoni. Līdz ar to vasaras sākumā lauka dārzeņu audzēšanā, kad varētu izmantot sezonas strādniekus, darba būs daudz mazāk,» viņš sacīja.

Bērziņš arī piebilda, ka «Sezonas laukstrādnieku» programma būs noderīga rudens darbiem, ražas novākšanai. Taču tā kā dārzkopība ir atkarīga no laika apstākļiem, tad plānotie darba apmēri nevar sakrist ar programmā paredzētajām vai plānotajām lauka darbu vajadzībām. «Aicinām dārzkopjus iepazīties ar atvieglotajiem nosacījumiem un iesaistīties programmā, lai varētu nodarbināt cilvēkus lauku apvidos un veicināt vietējo attīstību,» viņš atzīmēja.

Jau ziņots, ka pērn «Sezonas laukstrādnieku» programmā piedalījās par 12% vairāk saimniecību - Lauku atbalsta dienesta klientu - nekā iepriekšējā gadā.

LOSP apvieno 59 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk kā 14 200 ražojošo lauksaimnieku. LOSP iesaistās Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstības politikas veidošanā un īstenošanā sadarbībā ar valsts likumdevējiem, valsts pārvaldes institūcijām, Zemkopības ministriju un citiem sociālajiem sadarbības partneriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu