Asociācija: Svarīgi izstrādāt apartamentu īres normatīvo regulējumu, lai viesmīlības nozarē neveidotos pelēkā zona

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ir svarīgi izstrādāt apartamentu īres normatīvo regulējumu, lai to īpašnieki godprātīgi maksātu nodokļus un viesmīlības nozarē neveidotos pelēkā zona, pastāstīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) vadītājs Jānis Pinnis.

Viņš norādīja, ka pašlaik Rīgā ir ļoti plašs piedāvājums viesnīcu segmentā, tomēr vienlaikus ir attīstījies arī apartamentu īres tirgus. Rīgā patlaban tiek piedāvāts jau aptuveni viens tūkstotis apartamentu, kas, pēc Piņņa teiktā, ir ļoti liels apjoms.

LVRA vadītājs sacīja, ka asociācija, no vienas puses, atbalsta piedāvājuma dažādību viesmīlības nozarē, uzsverot, ka ir svarīgi sekot līdzi pasaules tendencēm. Turpretī, no otras puses, tās ieskatā apartamentu segmentam ir jābūt sakārtotam.

«Mēs negribam, ka viesmīlības nozarē būtu pelēkā zona, jo ir apartamentu īpašnieki, kuri nemaksā nodokļus, godīgi nenodarbina darbiniekus vai nepilda ugunsdrošības un citas prasības. Tādēļ mēs ar Ekonomikas un Finanšu ministrijām esam runājuši par to, ka šo nozari vajadzētu sakārtot un, piemēram, ieviest apartamentu adrešu reģistru. Tad šos apartamentus arī varētu izkontrolēt un visi būs apmierināti,» sacīja Pinnis.

Asociācijas vadītājs norādīja, ka viņam ir zināmi dažu lielo apartamentu īpašnieki, kuri pauduši neapmierinātību ar faktu, ka viņi godīgi maksā nodokļus un izpilda visas ar tiem saistītās prasības, turpretī citi apartamentu īpašnieki to nedara. Iepriekšminētā iemesla dēļ, apartamentu tirgu LVRA ieskatā ir nepieciešams sakārtot, skaidroja Pinnis.

Atsaucoties uz nesen Igaunijas galvaspilsētā Tallinā notikušo Eiropas viesnīcu un restorānu asociācijas HOTREC biedru kopsapulci, LVRA vadītājs sacīja, ka patlaban risinājumi šīm sadarbības/dalīšanas ekonomikas (collaborative/sharing economy) izpausmēm tiek meklēti visā Eiropā un ir plānots izstrādāt kopējās vadlīnijas apartamentu segmentam. «Līdz ar to mēs gaidām, par kādām vadlīnijām HOTREC varētu vienoties ar Eiropas Komisiju. Tad tās arī būs vieglāk adaptēt vietējā tirgū un šo nozari sakārtot,» teica Pinnis.

Taujāts, cik liels patlaban ir apartamentu īpatsvars izmitināšanas tirgū Latvijā, viņš norādīja, ka apjoma ziņā tas veido vairāk nekā 10%. «Ja skatāmies uz viņu vidējām cenām, tad arī naudas izteiksmē tas varētu būt ap 10% no kopējā apjoma,» skaidroja asociācijas vadītājs.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka nozarē valda neziņa par apartamentu segmentu, jo pastāv iespēja, ka tas var būt ļoti strauji augošs un var rasties tā burbulis. Turklāt patlaban segmentā ir pieaudzis apartamentu piedāvājums, ko, pēc Piņņa teiktā, veicinājuši gan pašreizējie ceļotāju paradumi, gan arī tas, cik viegli apartamentu biznesā ir iesaistītes.

Viņš norādīja, ka Lietuvā situācija apartamentu tirgū ir atrisināta, ieviešot īres ilguma nosacījumus. Piemēram, atsevišķi ir nodalīta īstermiņa īre, kura nevar pārsniegt 30 dienas. «Attiecīgi, ja īres līgumi ir īsāki par 30 dienām, tad tev ir jāievēro apartamentu īpašniekiem saistošās normas, ja ilgāki, tad tu esi standarta dzīvokļa izīrētājs, samaksā 10% nodokli un dzīvo, bēdu nezinot. Es domāju, ka arī mūsu ceļš varētu būt tāds pats - nodalīt pēc izmitināšanas laika,» skaidroja LVRA vadītājs.

Vēl viens kritērijs ir saistīts ar izīrēšanas kopējo ilgumu. «Ja dzīvoklis tiek izīrēts līdz 100 dienām gadā, kad tā īpašnieks, piemēram, pats pa vasaru dzīvo vasarnīcā, tad piemērot visas standarta prasības būtu muļķīgi. Runa tiešām ir par tiem, kuriem tas ir uzņēmējdarbības veids un ieņēmumi ir nopietnāki,» norādīja asociācijas vadītājs.

Vaicāts, vai asociācija jau ir pārrunājusi ar Ekonomikas ministriju iespēju izstrādāt regulējumu apartamentu segmentam, Pinnis atbildēja apstiprinoši, tomēr uzsvēra, ka būtu vēlams sagaidīt, kāda būs šī jautājuma virzība Eiropā kopumā. Pēc viņa teiktā, ir svarīgi, lai Latvijas regulējums saskanētu ar Eiropas vadlīnijām, jo nebūtu labi ieviest vienu kārtību, kuru pēc tam būtu nepieciešams mainīt.

LVRA vadītājs sacīja, ka patlaban asociācija strādā pie apartamentu tirgus apzināšanas, vienlaikus vēršot valsts institūciju uzmanību par šī tirgus apmēra lielumu un tendenci augt. «Mēs gribētu, lai tiek ieviesta reģistrācijas sistēma, kuru varētu uzturēt arī asociācija, bet ministrijai no savas puses būtu jāpasaka, ka reģistrācija ir obligāta,» skaidroja Pinnis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu