Banku analītiķi maijā Latvijā gada inflāciju prognozē 3,1-3,2% apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā patēriņa cenas šogad maijā salīdzinājumā ar pagājušā gada maiju varētu būt augušas par 3,1-3,2%, prognozēja banku analītiķi.

Tostarp «Swedbank» jaunākā ekonomiste Linda Vildava aģentūrai LETA sacīja, ka patēriņa cenas 2017.gada maijā salīdzinājumā ar aprīli varētu būt augušas par 0,4%, kas nozīmē, ka gada laikā - šogad maijā salīdzinājumā ar pagājušā gada maiju - patēriņa cenas palielinājušās par 3,2%.

«Lielākais pozitīvais devums mēneša pārmaiņās, visticamāk, būs telekomunikāciju pakalpojumu cenām. Šī un nākamā mēneša laikā lielākie telekomunikāciju operatori pārskata tarifus daļēji saistībā ar viesabonēšanas tarifu atcelšanu Eiropas Savienībā no šā gada 15.jūnija. Gaidāms, ka lēnām augs arī citu pakalpojumu cenas. Saistībā ar «Brent» naftas cenas kritumu, visticamāk, redzēsim nedaudz zemākās degvielas cenās,» sacīja Vildava.

Savukārt «SEB bankas» makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai LETA prognozēja, ka maijā salīdzinājumā ar aprīli patēriņa cenas Latvijā varētu būt augušas par 0,3%, kas nozīmē, ka gada inflācija bijusi 3,1% apmērā.

Viņš norādīja, ka maijā cenu kāpums gaidāms pārtikai, kā arī apģērbiem un apaviem, savukārt minimāls cenu kritums sagaidāms degvielai, bet siltumenerģijas cena saglabājās nemainīga. Tāpat maijā cenu kāpums gaidāms pakalpojumiem, tajā skaitā telekomunikāciju pakalpojumiem.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām maijā paziņos ceturtdien, 8.jūnijā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka šogad aprīlī salīdzinājumā ar martu patēriņa cenas Latvijā pieauga par 0,4%, bet gada laikā - šogad aprīlī salīdzinājumā ar 2016.gada aprīli - inflācija saglabājās 3,4% apmērā. Savukārt pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, aprīlī pieauga par 1,4%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu