«Rīgas miesnieka» produkcijas ražotāja apgrozījums pērn samazinājās par 5,9%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Gaļas pārstrādes uzņēmumam «HKScan Latvia» (iepriekš «Rīgas miesnieks») pagājušajā gadā strādāja ar 33,679 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,9% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa samazinājās 3,3 reizes un bija 654 518 eiro, liecina «Firmas.lv» publiskotais kompānijas finanšu gada pārskats.

Uzņēmuma vadības ziņojumā teikts, ka 2016.gadā pieauga kompānijas pārdoto preču apmērs ārpus Latvijas, kas galvenokārt saistīts ar pārdošanas palielināšanu grupas uzņēmumos, kā arī eksporta apmēru dubultošanu. Uzņēmuma apgrozījuma īpatsvars sadalījumā pa produktu grupām saglabājās iepriekšējā gada līmenī.

Kompānijas vadība norāda, ka pērn cūkgaļas tirgū turpinājās lejupslīde, ko Baltijas valstīs vēl vairāk pastiprināja ar Āfrikas cūku mēri saistītie tirdzniecības ierobežojumi. Taču aizvadītā gada otrajā pusē situācija sāka uzlaboties, jo Eiropas Savienības (ES) valstis ievērojami palielināja cūkgaļas eksportu uz trešajām valstīm un ražošanas samazinājums apstājās. ES pieauga vistas gaļas patēriņš, tomēr pārāk straujais ražošanas pieaugums pēdējos gados izraisīja vistas gaļas cenu kritumu, sasniedzot zemāko līmeni aizvadītās desmitgades laikā. «»HKScan» bija salīdzinoši labvēlīgā pozīcijā, pateicoties tam, ka mūsu uzņēmums piedāvāja savu zīmolu produktus un tirgotās produkcijas klāstā lielu īpatsvaru veidoja produkti ar augstu pievienoto vērtību,» norāda kompānijas vadība.

Vienlaikus «HKScan Latvia» vadības ziņojumā teikts, ka kompānijas zīmolu ražojumu tirdzniecība pērn pieauga gan apmēra, gan finansiālā ziņā. Neraugoties uz izaicinājumiem, kompānija aizvadītajā gadā spēja noturēt savu tirgus daļu pārstrādātās gaļas segmentā, attīstot inovatīvas preču grupas un palielinot to patēriņu. Kompānijas vadība norāda, ka strauji aug gatavo maltīšu segments (produkti panējumā) un «slow cooked» tehnoloģijas tipa produkti. «Veiksmīgi ir veikta zīmola «Rakvere» tirdzniecības virzīšana Latvijas tirgū, īpašu uzsvaru veltot svaigai un marinētai produkcijai, kur tika sasniegts augstākais rezultāts pēdējo astoņu gadu laikā cūkgaļas segmentā,» norāda kompānijas vadība.

Uzņēmuma vadības ziņojumā arī atzīmēts, ka 2016.gadā kompānijas investīciju apmērs bija 415 298 eiro, kas pārsvarā tika ieguldīti kompānijas ražošanas un loģistikas procesa attīstībā. Kompānija pērn investēja arī energoresursu samazināšanā - karstā ūdens tvertņu akumulatoru uzstādīšanā un vecā apgaismojuma nomaiņā pret jaunu, kas ievērojami samazina dabas resursu patēriņu uzņemuma darbībā.

Šogad «HKScan Latvia» turpinās īstenot savu ilgtermiņa stratēģiju, attīstot efektīvu sākotnējo vietējo ražošanu un gaļas apstrādi, kā arī stiprinot zīmolus un dažādojot produkcijas klāstu. Kompānija sagaida tirdzniecības ieņēmumu palielināšanos saistībā ar eksporta tirdzniecības kāpumu. Arī Latvijas tirgū ir iespējams palielināt ieņēmumus no pārdošanas, ja attīstības projekti izrādīsies veiksmīgi. Tāpat uzņēmums šogad turpinās virzīt tirgū produkciju ar pievienoto vērtību, kā arī attīstīt piedāvājumu gatavo maltīšu kategorijā un ieviest jaunu konceptu «Rakvere», kura sastāvā 50% ir gaļa un 50% - dārzeņi. Kompānija turpinās palielināt savu tirgus daļu ar zīmolu produkciju «Rakvere» un «Tallegg» baltās un sarkanās gaļas segmentos.

Jau ziņots, ka «HKScan Latvia» 2015.gadā strādāja ar 35,798 miljonu eiro apgrozījumu un 2,132 miljonu eiro peļņu.

«HKScan Latvia» ir dibināts 1992.gadā, un kopš 1998.gada kompānija ietilpst «HKScan» grupā. «HKScan» ir viena no lielākajām pārtikas produktu ražošanas kompānijām Ziemeļu valstīs un ietver gaļas pārstrādes uzņēmumus Somijā, Zviedrijā, Dānijā un Baltijas valstīs. «HKScan» eksportē produktus uz gandrīz 50 valstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu