Sabojātu stabu, pārrautu elektrības vadu dēļ «Sadales tīklam» šogad jau € 69 000 zaudējumi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

AS «Sadales» tīkls šogad četros mēnešos reģistrējusi 187 būvniecības, lauksaimniecības, mežizstrādes u.c. saimniecisko darbu veicēju izraisītus elektrotīkla bojājumus, radot elektroapgādes uzņēmumam zaudējumus 69 000 eiro apmērā.

«Sadales tīkls» pavēstīja, ka attiecīgajā laikā 80 reižu sarauti gaisvadu elektrolīniju vadi, 23 reizes bojāti gaisvadu elektrolīniju balsti, 39 reizes rakšanas darbu laikā bojātas kabeļu līnijas un 46 reizes bojātās virszemes būvēs - transformatoru apakšstacijas, kabeļu un elektroenerģijas uzskaites sadalnes.

«Diemžēl šādai nevērīgai un bezatbildīgai rīcībai var būt traģiskas sekas, jo, tehnikai saskaroties ar elektroapgādes infrastruktūru, letālu elektrotraumu var gūt gan tehnikas vadītājs, gan citas personas, kuras tuvojas šai notikuma vietai. Turklāt šādi neprognozējami elektrotīkla bojājumi būtiski ietekmē «Sadales tīkla» ikdienas darbu, jo darbiniekiem ir jāpārtrauc plānotie elektrotīkla uzturēšanas un uzlabošanas darbi un jādodas uz šīm notikumu vietām, lai pēc iespējas ātrāk novērstu apdraudējumu sabiedrībai un atjaunotu klientu elektroapgādi.» klāstīja uzņēmuma pārstāvji.

Lai atjaunotu elektrotīklu, kompānijai nepieciešami papildu resursi un jāatslēdz elektroapgāde klientiem, kas apdzīvotās vietās un pilsētās ietekmē no vairākiem simtiem līdz pat tūkstošiem lietotāju.

Plānojot darbus gaisvadu elektrolīniju tuvumā, jāievēro Aizsargjoslu likums, kas nosaka, ka elektrolīniju aizsargjoslās nedrīkst strādāt ar tehniku, kas ir augstāka par 4,5 metriem no zemes virsmas. Gadījumos, ja saimnieciskos darbus nepieciešams veikt elektrolīnijas aizsargjoslā ar tehniku, kuras augstums pārsniedz 4,5 metrus, plānotie darbi jāsaskaņo ar «Sadales tīklu», jo šādās situācijās iespējams organizēt elektrolīnijas atslēgumu.

«Sadales tīkls» aicina par plānotajiem darbiem uzņēmumu informēt vismaz mēnesi pirms darbu sākšanas, jo tā uzņēmums var plānot optimālu elektrotīklu darbību un nepieciešamības gadījumā brīdināt klientus, kuriem elektrolīnijas atslēguma dēļ tiks pārtraukta elektroenerģijas piegāde.

Tāpat drošības noteikumi jāievēro, plānojot zemes rakšanas darbus, jo kabeļu elektrolīniju bojājumi visbiežāk rodas nesaskaņotu rakšanas darbu laikā, kā arī neievērojot darbu veikšanas tehnoloģiskās un drošības prasības, kas liecina par paviršu darba kultūru. Pirms rakšanas darbu sākšanas svarīgi zināt, kādas inženierkomunikācijas atrodas plānotajā rakšanas darbu vietā, jo, turpinot plānveidīgu gaisvadu elektrolīniju rekonstrukciju un pārbūvi kabeļu līnijās, mainās ne vien kopējais kabeļu līniju apmērs, bet arī to atrašanās vieta. Turklāt, palielinoties pazemes inženierkomunikāciju īpatsvaram, saimniecisko darbu veicējiem vienlaikus jāpaaugstina rakšanas darbu izpildes kvalitāte, stingri ievērojot normatīvajos aktos noteiktās prasības un saņemot nepieciešamos saskaņojumus.

«Pat nedaudz mehāniski bojājot kabeļa ārējo apvalku, tajā var iekļūt ūdens, kas sabojā izolāciju un izraisa īsslēgumu un elektroapgādes traucējumus klientiem. Tāpat šāds kabeļu līnijas bojājums var izsaukt paaugstinātu spriegumu, kas savukārt var izraisīt papildu bojājumus gan «Sadales tīkls» elektrotīklā, gan sabojāt klientu elektroiekārtas. Ikvienam ir jāatceras, ka saskaņā ar Aizsargjoslu likumu ir aizliegts veikt zemes rakšanas darbus ar tehniku tuvāk par metru no kabeļu līnijas, bet mežos tuvāk par 1,5 metriem. Veicot zemes rakšanas darbus dziļāk par 30 centimetriem, darbu veicējam ir jāsaņem «Sadales tīkla» rakstiska atļauja, kā arī rakšanas darbi jāsaskaņo vietējās pašvaldības būvvaldē,» klāstīja uzņēmuma pārstāvji.

Aizsargjoslu likumā noteiktās prasības ir jāievēro visiem inženierkomunikāciju turētājiem, tostarp pašvaldību uzņēmumiem, kuri ikdienā veic pašvaldības komunikāciju uzturēšanas darbus. Ja elektroapgādes infrastruktūras tuvumā ir radusies bīstama situācija vai noticis negadījums, «Sadales tīkls» lūdz nekavējoties ziņot, zvanot uz uzņēmuma diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404 vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (112).

«Sadales tīkls» ir elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā, kas nodrošina elektroenerģijas piegādi vairāk vienam miljonam klientu objektu visā Latvijas teritorijā. Elektroenerģijas sadales tīklu kopgarums ir gandrīz 94 000 kilometru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu