Izsniegta atļauja Okupācijas muzeja pārbūvei

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Pēc dažādām ķibelēm, kas sekojušas Latvijas Okupācijas muzeja pārbūves veicējiem, piektdien beidzot izsniegta būvatļauja projekta īstenošanai.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā informēja, ka ir izvērtēti «Valsts nekustamo īpašumu» (VNĪ) iesniegtie dokumenti - būvniecības ieceres iesniegums un to pavadošie dokumenti - un pieņemts lēmums izsniegt būvatļauju Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecībai.

Okupācijas muzeja rekonstrukcijas projekts, kura autors ir arhitekts Gunārs Birkerts, ietver ēkas Latviešu strēlnieku laukumā pārbūvi, tostarp jaunas piebūves «Nākotnes nams» un Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla būvniecību. Projektu, kura pirmo daļu - «Nākotnes nama» būvniecību - sākotnēji bija paredzēts pabeigt jau 2015.gadā, vajājušas neveiksmes. Sākotnēji radušās problēmas ar tehniskā projekta izstrādātājiem - SIA «Būvprojektu vadība» -, kuri nav pildījuši līgumā noteikto, tāpēc nolīgti jauni projektētāji SIA «5.iela», «Nākotnes nama» celšanu atliekot līdz 2016.gada 1.oktobrim.

2015.gada aprīlī pret Okupācijas muzeja pārbūvi iebilda 20 arhitekti ar Zaigu Gaili priekšgalā. Viņi bija iesnieguši vēstuli atbildīgajām institūcijām ar aicinājumu piebūvi necelt, norādot, ka muzeja ēka atstājama kā modernisma arhitektūras piemineklis. Pret «Nākotnes nama» būvniecību bija noskaņoti arī Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijas sēdē sanākušie eksperti. Tā rezultātā 2015.gada septembrī Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis aicināja Rīgas pilsētas būvvaldi neizsniegt būvatļauju Okupācijas muzeja pārbūves projekta īstenošanai. Būvvalde arī lēma atbilstoši tam, ko bija ieteicis galvenais arhitekts.

Meklējot apkārtceļu institūcijas lēmumam, Saeimā tika sagatavoti un pērn pieņemti grozījumi, kas paredzēja nacionālo interešu statusu projektam, kā arī to, ka dokumentus būvatļaujas izsniegšanai izskata VARAM, savukārt pašu būvniecības projektu uzrauga Būvniecības valsts kontroles birojs.

VARAM informēja, ka iepriekš VNĪ iesniegtajos dokumentos tika konstatētas nepilnības, tāpēc tie bija jāiesniedz vēlreiz. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) uzsver, ka ir personīgi iesaistījies šā jautājuma risināšanā, un ministrija esot darījusi visu, lai Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecība tiktu sākta nekavējoties. «Aicinu visus projektā iesaistītos operatīvi un ar lielu atbildību sākt tā realizāciju. Muzejs un piemiņas memoriāls ir latviešu tautai ļoti nozīmīgi projekti, jebkāda kavēšanās ar darbu sākšanu ir nepieļaujama un necienīga pret mūsu tautas vēsturi un cilvēkiem,» norāda ministrs.

Saeimas pagājušā gada septembrī pieņemtie Okupācijas muzeja likuma grozījumi nosaka, ka Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecības projekts tiek īstenots līdz 2018.gada 1.oktobrim. Projektu plānots īstenot divās kārtās, par katru kārtu iesniedzot noteiktajai ministrijai atsevišķu būvniecības ieceres iesniegumu. Būvniecības pirmās kārtas ieceres iesnieguma dokumentācijai bija jāpievieno pirmās kārtas būvprojekts un būvnoteikumos paredzētie dokumenti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu