Latvijas institūcijas palīdzēs Uzbekistānai uzlabot pārtikas kvalitātes un drošuma uzraudzību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Latvijas institūcijas palīdzēs Uzbekistānai uzlabot pārtikas kvalitātes un drošuma uzraudzību, šodien pēc tikšanās ar Uzbekistānas parlamenta Likumdošanas palātas Ārlietu un starpparlamentu attiecību komisijas locekli Ališeru Kadirovu norādīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Zemkopības ministrijā (ZM) aģentūru LETA informēja, ka Dūklavs šodien tikās ar Kadirovu, lai pārrunātu Uzbekistānu interesējošos jautājumus par pārtikas ražošanas un aprites uzraudzības harmonizāciju ar Eiropas Savienības (ES) prasībām. Uzbekistāna vēlas uzlabot pārtikas ražošanu un apriti uzraugošo atbildīgo institūciju darbu, lai varētu nodrošināt ES prasībām atbilstošas pārbaudes. Uzbekistānas mērķis ir palielināt lauksaimniecības un pārtikas produktu eksportu uz ES.

Uzbekistānas pārstāvis lūdza Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajam institūtam «BIOR» sniegt atbalstu Uzbekistānas kolēģiem, apmācot Uzbekistānas laboratoriju speciālistus mūsdienīgai pārtikas kvalitātes kontrolei, kā arī palīdzēt Uzbekistānas laboratorijās ieviest ES akreditētas pārbaužu metodes un akreditēt tās ES.

«Bez atbilstošām lauksaimniecības un pārtikas preču pārbaudes kontroles sistēmām nav iespējams šo produktu eksports uz ES dalībvalstīm. Latvijas institūcijas ir gatavas palīdzēt Uzbekistānas kolēģiem uzlabot un harmonizēt pārtikas kontroles sistēmas atbilstoši ES prasībām,» pēc tikšanās sacīja Dūklavs.

ZM norādīja - tā kā daļu lauksaimniecības un pārtikas preču ES un arī Latvija importē no trešajām valstīm, Latvija ir ieinteresēta to kvalitātē un drošumā, tāpēc atbalsta Uzbekistānas centienus uzlabot lauksaimniecības un pārtikas preču ražošanas un aprites uzraudzības sistēmas pilnveidošanu šajā valstī.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka pēc kopējā preču tirdzniecības apgrozījuma Uzbekistāna ar 77,36 miljoniem eiro ieņem 27.vietu Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū.

Galvenās Latvijas eksporta preces uz Uzbekistānu ir ķīmiskās rūpniecības un tās saskarnozares produkcija - galvenokārt medikamenti. Galvenās Latvijas importa preces no Uzbekistānas ir augu valsts produkti - galvenokārt vīnogas.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu