Asociācija: Kartupeļu stādīšanas darbi Latvijā stipri novēlojušies

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Kartupeļu stādīšanas darbi šogad laikapstākļu dēļ Latvijā ir stipri novēlojušies salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem, un aktīvāki varētu sākties tikai nākamnedēļ, atzina Kartupeļu Audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle.

«Dažai saimniecībai šajā laikā jau bija apstādīti visi kartupeļu lauki, bet šogad darbi vēl nav sākušies. Daļa jau ir sākusi stādīt kartupeļus, bet tās ir tikai dažas saimniecības - mazākā daļa audzētāju. Rēzeknes pusē ir tik slapjš, ka lauksaimnieki netiek uz lauka. Pirms nedēļas kartupeļi tika stādīti Balvos. Darbi ir ļoti atkarīgi no zemes apstākļiem,» teica Kraukle, piebilstot, ka lielākā daļa audzētāju vēl nav sākuši stādīt kartupeļus.

Viņa prognozēja, ka kartupeļu stādīšana intensīvi varētu sākties nākamnedēļ, ja laikapstākļi kļūs siltāki.

Vienlaikus viņš piebilda, ka stādīšanas darbu novēlošanās neietekmēs kartupeļu ražas potenciālu, jo attīstībā neteicošie būs vasaras mēneši. «Ja vasarā laiks būs silts, zeme mitra un silta, tad viss strauji sadīgs. Nebūtu pareizi teikt, ka novēloto darbu dēļ kartupeļu attīstība aizkavēsies,» viņa teica.

Kraukle arī prognozēja, ka šogad pārstrādei stādīto kartupeļu platību varētu būt vairāk nekā pērn, jo palielinās bioloģiskā ražošanas apmēri. Taču pārtikas kartupeļu platības, visticamāk, nepieaugs, bet varētu saglabāties iepriekšējā gada līmenī vai pat sarukt.

Viņa arī atzīmēja, ka šogad salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu kartupeļu audzētājiem nav paredzami atšķirīgi izaicinājumi, līdz ar to gads, visticamāk, būs līdzvērtīgs iepriekšējam.

Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības mērķis ir apvienot kartupeļu audzētājus un pārstrādātājus, lai koordinētu biedrības biedru savstarpējo darbību kopīgu interešu aizstāvēšanai, veicinātu sadarbību, tirgus attīstību un iekšējā tirgus aizsardzību, kā arī, lai pārstāvētu savu biedru intereses attiecībās ar valsts varas, pārvaldes un citām institūcijām Latvijā un ārzemēs, kuru darbība ietekmē biedrības biedru intereses.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu