Aukstais maijs var apdraudēt sadīgušos vasarāju sējumus;

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Maijam neraksturīgi zemā gaisa temperatūra šonedēļ var apdraudēt sadīgušos graudaugu vasarāju sējumus, prognozēja aptaujātie lauksaimnieki.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vadītājs, agronoms Oskars Balodis aģentūrai LETA norādīja, ka līdz šim sējumi attīstījušies ļoti labi un, pateicoties siltumam aizvadītajā nedēļā, graudaugi raiti attīstījušies salīdzinājumā ar vēso aprīlī, kad attīstība noritēja ļoti lēni.

Vienlaikus bažas rada sinoptiķu solītie vēsie laikapstākļi šonedēļ. «Nākamnedēļ varētu sākt ziedēt ziemas rapsis. Cerams, ka sals nebūs tik liels, lai jaunie pumpuri apsaltu. Domāju, ka ziemājiem solītais sals nekaitēs un arī zirņiem, pupām tas neskādēs. Nedaudz varētu apsalt vasaras mieži. (..) Pārējie kultūraugi, domāju, izturēs,» teica Balodis.

Viņš piebilda, ka salnas naktīs līdz šim graudaugu sējumiem nav kaitējušas, jo labība nebija līdz galam nebija sadīgusi un līdz ar to sējumi zemes aizsegā bija pasargāti no sala. Vēso laikapstākļu dēļ aprīlī sējumi dīga lēnu. Taču aizvadītajās siltajās dienās visi sējumi sadīga un pret salu jūtīgākas kultūras, piemēram, vasaras mieži, var apsalt. Ja nebūs zemākas gaisa temperatūras par -2 grādiem, tad viss būs labi. Taču, ja gaisa temperatūra sasniegs -4, -5 grādi, atsevišķas vasarāju kultūras var ciest.

Balodis arī pastāstīja, ka visā Latvijā vasarāju sējas darbi ir noslēgušies pagājušajā nedēļā. Šodien uz laukiem bija vien atsevišķas sējmašīnas apvidos ar sliktu meliorāciju, kur iepriekš zeme nebija paspējusi nožūt.

Arī LLKC agronomu apsekojums liecina, ka pagaidām sējumi izskatās labi un ir cerība, ka salu tie spēs pārlaist samērā veiksmīgi. Prognozētais sals draudus nerada arī tādiem savlaicīgi iesētiem vasarājiem kā pupas un zirņi. Problēmas var rasties ar vasaras miežiem, kas ir jutīgāka kultūra, - augs var apsalt jau pie -2 grādiem. Tā kā mieži jau ir labi iesakņojušies, apsalt varētu lapas, kuras pēc tam izdzīs no jauna. Gulbenē saimniekus bažīgus dara vasaras rapsis, kurš spēj izturēt līdz -4 grādu zemu temperatūru. Ja tā slīdēs zemāk, tad jau iznākums var būt dažāds, norāda LLKC.

Biedrības "Zemnieku saeima" valdes loceklis Arnis Burmistris aģentūrai LETA pastāstīja, ka līdz šim ziemāji ir labi auguši un attīstījušies. Daļai ziemas kviešu jau ir sākusies stiebrošanas fāze, bet vēlākas ziemāju šķirnes, piemēram, ziemas rapši ir cerošanas fāzē. Arī vasarāju sējas darbi noslēgušies. Vienlaikus viņš pauda bažas, ka sējumus varētu negatīvi ietekmēt zemās gaisa temperatūras. Mazliet bažas māc, ka augiem to dēļ varētu būt stress un līdz ar to ražas samazinājums. Viss ir atkarīgs no tā, kādas būs gaisa temperatūras," teica Burmistris, piebilstot, ka -1,-2 grādi sējumiem nekaitēs, bet, ja gaiss atdzisīs līdz -5,-6 grādiem, atsevišķiem laukiem, piemēram, vasaras miežu, tas var būt kritiski. Arī rapšus, kas ir pumpuru fāzē, aukstums var negatīvi ietekmēt.

Eksperti: Salnu dēļ vietām Latvijā var ciest plūmju un ķiršu raža; draudi arī lauka dārzeņiem

Salnu dēļ vietām Latvijā var ciest plūmju un ķiršu raža, tāpat vēsie laikapstākļi apdraud arī lauka dārzeņus, atzina aptaujātie eksperti.

Latvijas Augļkopju asociācijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Zilvers aģentūrai LETA teica, ka vēsie laikapstākļi augļkokus dažādās vietās Latvijā varētu ietekmēt atšķirīgi. Vairāk tie var ciest vietās, kur bijis siltāks un augļkoki vairāk paspējuši attīstīties, piemēram, Zemgalē, daļā Latgales, Kurzemes un Sēlijā. Lielāka bīstamība ir ziedošām plūmēm un ķiršiem, ja gaisa temperatūra pazemināsies līdz -5,-6 grādiem. Turpretī pamatkultūras - ābeles un bumbieres, ir mazāk apdraudētas, jo vairumā dārzu nav sākušas ziedēt.

«Šobrīd attīstības fāzes augļkokiem ir ļoti dažādas. Piejūrā, tāpat lielā daļā Vidzemes un daļā Latgales ābelēm lapiņas sākušas izvirzīties, bet ziedpumpuri vēl nē, līdz ar to tām var nedaudz apsalt lapas, bet ražu tas būtiski neapdraudēs. Ja ziedpumpuri kādām šķirnēm atsevišķās vietās jau ir izvirzījušies, tad ābeļu un bumbieru raža var tikt apdraudēta, jo -6 grādos var apsalt arī ziedpumpuri, kuri nav sākuši plaukt,» pauda Zilvers.

Arī biedrības «Zemnieku saeima» valdes loceklis Arnis Burmistris aģentūrai LETA atzina, ka sals var apdraudēt lauka dārzeņus un ziedošus augļkokus, piemēram, ķiršus un plūmes, kam aukstās naktis var būt kritiskas. Taču ir grūti prognozēt, kā tas ietekmēs ābeles.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) agronomi secinājuši, ka augļudārziem gaidāmais aukstums varētu nodarīt lielākas problēmas nekā, piemēram, graudaugu sējumiem. No sala augus varētu pasargāt nokrišņi turpmāko divu dienu laikā Latvijā. Sala postošo ietekmi varētu mazināt arī tas, ka vēsais laiks augļu kokiem nav ļāvis sākt intensīvu ziedēšanu.

Kooperatīvās sabiedrības «Mūsmāju dārzeņi» vadītāja Edīte Strazdiņa aģentūrai LETA atzina, ka zemas gaisa temperatūras varētu negatīvi ietekmēt lauka dārzeņus. «Ja gaisa temperatūra sasniegs sinoptiķu prognozētos -4 grādus, bojājumi būs diezgan lieli. Citus gadus aprīlī ir bijušas reizes, kad nakts salnās līdz -7, -8 grādiem kāpostu raža var gandrīz tikt zaudēta. Cerēsim, ka tik zemas temperatūras nebūs,» teica Strazdiņa.

Vienlaikus viņa piebilda, ja gaisa temperatūra saglabājas robežās no -1 līdz -3, pārāk lieliem bojājumiem nevajadzētu būt. Riska grupā ir ķirbji un gurķveidīgie dārzeņi, kā arī pret salnām neizturīgākas kāpostu šķirnes, piemēram, ziedkāposti, «Diezgan daudzi zemnieki šajā laikā, stādot kāpostus uz lauka, mēģina segt stādītās platības ar agrotīklu. Tur, kur dārzeņi būs nosegti, tur nevajadzētu būt problēmām,» teica Strazdiņa.

Jau ziņots, ka sākusies viena no aukstākajām maija nedēļām Latvijas vēsturē, un tikai nedēļas nogalē kļūs nedaudz siltāk. Vairākās naktīs gaidāmi aukstuma rekordi. Izklīstot mākoņiem un norimstot vējam, gaisa temperatūra pazemināsies līdz -1..-6 grādiem. Virs nulles gaisa temperatūra naktīs saglabāsies galvenokārt tikai zem mākoņiem, kā arī vietām jūras tuvumā. Zāles augstumā gaiss vietām atdzisīs līdz aptuveni -10 grādiem.

Ne tikai naktis, bet arī dienas būs maijam neraksturīgi dzestras - no otrdienas līdz ceturtdienai gaisa temperatūra pārsvarā saglabāsies zem +10 grādiem, nedēļas nogalē tā var pakāpties līdz +17 grādiem. Sagaidāms, ka līdz ceturtdienai veidosies gubu mākoņi, kas vietām, brīžiem daudzviet atnesīs nokrišņus - galvenokārt īslaicīgu sniegu un krusu.

Tādējādi gaidāmi plaši sala postījumi dārzos un laukos, apdraudēti būs arī augi neapkurinātās siltumnīcās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu