Uzņēmums: Pirmā mājokļa iegāde notiek vidēji 22 gadu vecumā skaidrā naudā ar labvēļu atbalstu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Pirmo nekustamo īpašumu, nepiesaistot bankas finansējumu, par saviem līdzekļiem iegādājas vidēji 22 gadu vecumā, liecina nekustamā īpašuma uzņēmuma «Starlex» datu analīze par 2016.gada un 2017.gada pirmā ceturkšņa darījumiem.

«Starlex» dzīvojamā fonda vadītājs Egīls Smilktiņš aģentūru LETA informēja, ka iegādāto īpašumu dzīvojamā platība ir līdz 60 kvadrātmetriem, kuri sastāv no vienas līdz divām istabām un īpašuma vidējā cena ir 63 000 eiro.

Savrupmājas tiek iegādātas vidēji 37 gadu vecumā un īpašuma vidējā platība ir 240 kvadrātmetri, cena - vidēji 190 000 eiro. Privātmāju iegādē vairums darījumu notiek ar hipotekārā kredīta atbalstu.

Pirmais hipotekārais kredīts Latvijā tiek ņemts vidēji 30 gadu vecumā, secināts, analizējot «Starlex» darījumus, kas notikuši valsts atbalsta programmu ietvaros.

«»Mammas, tēta un radinieku bankas» ietvaros tiek iegādāti īpašumi bērniem vai radiniekiem, uzsākot studijas Rīgā. Tas visbiežāk ir kāds zemes, meža vai cita dzīvokļa darījums, kas pēc tam tiek ieguldīts īpašuma iegādei Rīgā. Vienlaikus varētu piekrist Lielbritānijā notiekošajam, kad ar «mammas un tēta banku» atbalstu paaugstinās pirmā hipotekārā kredīta ņēmēju vecums. Kredīta saņemšanai jau šobrīd ir nepieciešams būtisks līdzfinansējums, ko, līdz ar dzīves dārdzību, iekrāt jauniem cilvēkiem ir grūti,» norādīja Smilktiņš.

Kopā analizēti nekustamā īpašuma dzīvojamā fonda darījumi ar kopējo platību 2500 kvadrātmetri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu