Austrālija brīdina gāzes kompānijas par iespējamiem eksporta ierobežojumiem

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Austrālijas premjerministrs Malkolms Tērnbuls ceturtdien brīdināja energokompānijas, ka tām var tikt noteikti gāzes eksporta ierobežojumi, ja arī austrāliešiem nebūs nodrošinātas adekvātas gāzes piegādes par starptautiski konkurētspējīgām cenām.

Premjers nosauca par nepieņemamu to, ka Austrālija grasās pārspēt Kataru kā pasaulē lielākā sašķidrinātās dabasgāzes eksportētāja, kamēr pašmāju gāzes lietotāji saskaras ar tās trūkumu un augstām cenām.

Austrālija saskaņā ar tās starptautiskās tirdzniecības līgumiem ir tiesīga pasargāt vietējo rūpniecību no gāzes trūkuma,

no 1.jūlija neļaujot tādām kompānijām kā «ExxonMobil», «Shell», «Santos» un «Origin» izpildīt eksporta kontraktus, sacīja Tērnbuls.

«Ja tiek prognozēts gāzes trūkums pašmāju tirgum, tad tiks ieviesti eksporta kontroles pasākumi, lai priekšroka būtu Austrālijas ģimenēm, Austrālijas uzņēmumiem un Austrālijas darbavietām,» Tērnbuls paziņoja raidsabiedrībai «Australian Broadcasting Corp.» (ABC). Viņš sacīja, ka

energokompānijas pārdod Austrālijas gāzi Austrālijas klientiem par četras vai piecas reizes augstākām cenām nekā ASV.

Gāzes cenas Austrālijā vajadzētu samazināt vairāk nekā par pusi, teica Tērnbuls.

Austrālijas politiskajiem spēkiem ir atšķirīgi viedokļi par valsts enerģētisko drošību nākotnē. Kreisi centriskā Leiboristu partija aicina vairāk paļauties uz tīriem un atjaunojamiem enerģijas veidiem, tādiem kā vēja un saules enerģija. Tērnbula konservatīvās Liberālās partijas vadītā valdība uzskata, ka uz atjaunojamo enerģiju vien nevar paļauties un vēl ir vajadzīgi tādi tradicionālie enerģijas avoti kā ogles un gāze, lai novērstu piedāvājuma un pieprasījuma līdzsvara traucējumus nacionālajā energotīklā.

Austrālijas Enerģijas tirgus operators nesen brīdināja, ka

Austrālijas dienvidaustrumos līdz nākamā gada beigām varētu pietrūkt elektroenerģija, kuras ražošanā tiek izmantota gāze.

Austrālijas Rūpniecības grupa, kas ir galvenā rūpniecību pārstāvošā apvienība, atzinīgi novērtēja premjera teikto.

«Tas ir ļoti pozitīvs solis no valdības puses, un rūpniecība jau kādu laiku ir aicinājusi to darīt,» sacīja apvienības vadītāja Inesa Viloksa. «Žēl, ka ir nonācis līdz šai stadijai, kad daudziem uzņēmumiem ir neticami strauji pieauguši rēķini par gāzi un elektrību, un mēs ceram, ka laika gaitā šie rēķini var samazināties.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu