FKTK: Vairāki respektabli iespējamie sadarbības partneri izrādījuši interesi par korespondējošo attiecību veidošanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Jaunu korespondējošo attiecību veidošana ar vadošajām starptautiskajām finanšu institūcijām ASV dolāru maksājumu apkalpošanā nav īstermiņa mērķis - saprātīgs termiņš būtu 2019./2020.gads, atzīmēja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pārstāvji.

FKTK Komunikācijas daļas vadītāja Laima Auza aģentūru LETA informēja, ka vairāki respektabli starptautiskie iespējamie sadarbības partneri ir izrādījuši interesi. FKTK pieļāva, ka sākotnēji sadarbība varētu tikt atjaunota pakāpeniski.

«Katra komercbanka izvēlas, ar kurām korespondējošām bankām sadarboties, un pašām bankām jāveic mērķtiecīgs darbs jaunas sadarbības izveidei. Tiešās korespondējošās attiecības ir pamatā Latvijas kā reģionālā finanšu centra attīstībai. Tāpēc, lai sasniegtu šo mērķi un veidotu labvēlīgu vidi jaunu attiecību veidošanai ar ASV korespondējošajām bankām, FKTK kopā ar sadarbības partneriem mērķtiecīgi un intensīvi strādā, lai veicinātu uzticamību Latvijas banku sektoram kā drošam un stabilam sadarbības partnerim pasaules vadošo finanšu institūciju acīs,» uzsvēra FKTK.

Latvijas banku uzraugs vērsa uzmanību, ka mūsu valsts pēdējo divu gadu laikā ielikusi stabilu pamatu jaunai sadarbībai, kļuvusi par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija dalībvalsti, pilnveidots regulējums, veikta neatkarīga pārbaude pēc ASV metodoloģijas tajās bankās, kas orientējas uz ārvalstu klientu apkalpošanu, kā arī īstenoti citi pasākumi. «Turpmāk laba reputācija un ilgtermiņa plāni mūsu reģionā būs noteicošie faktori jaunu sadarbības partneru izvēlē,» secināja FKTK.

FKTK atzina, ka Vācijas bankas «Deutsche Bank» lēmums pārtraukt ASV dolāru maksājumus no Latvijas komercbankām nav pārsteigums ne finanšu tirgus dalībniekiem, ne arī FKTK. Lēmuma pamatā ir bankas biznesa stratēģijas maiņa starpbanku tirgū vairākās pasaules valstīs, un tas nav saistāms ar vērtējumu par Latvijas banku sektoru. Korespondējošo attiecību jautājums ir aktuāls globālā mērogā un par to tiek diskutēts Pasaules Bankas un Starptautiskā Valūtas fonda līmenī.

Ņemot vērā pēdējo gadu kopējās pasaules tendences starpbanku tirgū, Latvijas komercbankas ir gatavas šīm pārmaiņām, un ir pārorientējušās uz citiem sadarbības partneriem, kā arī strādā pie jauniem risinājumiem, skaidroja FKTK. Komisijā arī atzīmēja, ka Latvijas iedzīvotāji pamatā veic norēķinus eiro, tāpēc viņu ikdiena no tā nemainīsies. Savukārt ārvalstu klientiem, kas izvēlas veikt ASV dolāru pārskaitījumus caur Latvijas bankām, iespējams, var pieaugt šī pakalpojuma cena vai palielināties maksājumu izpildes ilgums, pieļāva banku uzraugi, vienlaikus atzīmējot, ka katra banka pati nosaka savu pakalpojumu cenrādi.

Kā ziņots, Vācijas banka «Deutsche Bank», kas nodrošina ASV dolāru maksājumu veikšanu vairākām Latvijas bankām, nolēmusi pārtraukt korespondējošās attiecības ar bankām Latvijā. Jau pērn «Deutsche Bank» sašaurināja darbību Latvijā un pārtrauca sadarbību ar vairākām Latvijas bankām, kuru biznesa modelī nozīmīgs īpatsvars ir ārvalstu klientu apkalpošanai. Tagad «Deutsche Bank» nolēmusi pilnībā izbeigt sadarbību ar bankām Latvijā. «Deutsche Bank» aģentūrai LETA nesniedza nekādus komentārus par saviem darbības plāniem Latvijā. Savukārt Latvijas komercbanku pārstāvji uzsvēra, ka «Deutsche Bank» lēmums to darbību neietekmēs, un skaidroja, ka šis Vācijas bankas lēmums varētu būt saistīts ar pašas «Deutsche Bank» biznesa stratēģijas izmaiņām.

Pēdējos gados no Latvijas tirgus aizgājušas starptautiskās bankas «JPMorgan» un «Commerzbank», kas bija banku partneri ASV dolāru maksājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu