Būvvalde pieprasījusi tehniskās apsekošanas slēdzienu par bijušo rūpnīcu «Aurora»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Rīgas pilsētas būvvalde pieprasījusi bijušās rūpnīcas «Aurora» īpašniekam līdz 21.aprīlim iesniegt ēkas tehniskās apsekošanas slēdzienu, arhitektoniski māksliniecisko inventarizāciju, kā arī Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) atzinumu, pastāstīja būvvaldes pārstāve Ilze žūka.

Būvvalde ir apturējusi būvvatļauju un uzņēmuma pieprasījusi papildu informāciju. Uzņēmumam jāiesniedz ēkas tehniskās apsekošanas slēdziens, kas nav obligāta prasība, ja ēkai ir tikai demontēšanas projekts. Tāpat jāiesniedz arhitektoniski mākslinieciskā inventarizācija, lai vērtētu, kuras ēkas daļas ir vai nav saglabājamas, kā arī VKPAI atzinums par apbūves Cieceres ielā 4 nojaukšanas pieļaujamību.

VKPAI būvvaldei ir pauduši, ka ēkas ir kultūrvēsturiski vērtīgas eklektisma stila būves, kas pārstāv Pārdaugavas industriālā mantojuma arhitektūru. VKPAI iesaka izskatīt iespēju saglabāt minēto ēku būvapjomus vai to atlikušās daļas, veicot ēku konservāciju ar mērķi integrēt vēsturisko apjomu jaunajā apbūvē.

Jau ziņots, ka 31.martā būvvalde apturēja kādreizējās fabrikas «Aurora» korpusa nojaukšanu Cieceres ielā. Būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs pastāstīja, ka bija sākti ēkas nojaukšanas darbi, bet tad secināts, ka pasūtītājs būvvaldi ir maldinājis, jo nebija pievienots atzinums no VKPAI par to, ka tā ir kultūrvēsturiski vērtīga ēka.

Savukārt VKPAI vadītāja vietniece Katrīna Kukaine aģentūrai LETA sacīja, ka savulaik ēkas īpašnieks - «SEB bankas» nekustamo īpašumu uzņēmums SIA «Latectus» - lūdzis VKPAI sniegt atzinumu, vai fabrikas ēkai ir kāda kultūrvēsturiska vērtība.

«Nekāds statuss ēkai nav piešķirts, taču savā atzinumā sniedzām viedokli, ka fabrikas korpuss gar Cieceres ielu ir vērtīgs un aicinājām īpašnieku izvērtēt iespējas to saglabāt vai integrēt plānotajā apbūvē. Gala lēmums par to, vai atļaut ēku nojaukšanu, ir jāpieņem pašvaldībai,» skaidroja Kukaine.

«Latectus» valdes priekšsēdētājs Ģirts Grīnbergs aģentūrai LETA sacīja, ka bijušās fabrikas «Aurora» ēku nojaukšana tika sākta saskaņā ar apstiprināto būvprojektu.

Kā pērn augustā vēstīja «Latvijas Avīze», vēsturiskās zeķu fabrikas «Aurora» korpuss Cieceres ielā pieder SIA «Latectus» un to bija plānots nojaukt.

«Īpašumu iegādājāmies izsolē 2011.gadā. Ēka jau toreiz bija tādā pašā stāvoklī kā šobrīd, jo nebija gadu desmitiem atbilstoši uzturēta. Tai bija izstrādāts un apstiprināts rekonstrukcijas projekts par dzīvokļu māju un tā bija kultūras pieminekļu sarakstā. Rīgas pašvaldība mums pieprasīja sakārtot īpašumu. Mēs sertificētam būvinženierim pasūtījām veikt objekta stāvokļa novērtējumu. Secinājums pēc novērtējuma ir tāds, ka objekta nesošās konstrukcijas ir bojātas tiktāl, ka būves saglabāšana ir faktiski neiespējama, tādēļ mēs pieņēmām lēmumu šīs būves nojaukt,» toreiz skaidroja SIA «Latectus» vadītājs Ģirts Grīnbergs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu