LLKC: Graudaugu ziemāju sējumi izskatās cerīgi; pastāv cerības uz labu ražu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Graudaugu ziemāju sējumi visā Latvijā izskatās pietiekami cerīgi un agrais pavasaris tiem paver iespējas, kas ļautu cerēt uz labām ražām, pēc sējumu stāvokļa apsekošanas secinājuši Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) augkopības eksperti.

«Kopumā šis pavasaris lauksaimniekiem ir cerīgs, jo sējumi pēc ziemas ir labā stāvoklī - Zemgalē pārziemojuši arī lauki, kuros ziemāji rudenī bija slikti attīstījušies. Agrais pavasaris nāk par labu, lai graudaugi paspētu vēl cerot un tādējādi ļautu cerēt uz augstām ražām,» norāda LLKC Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis. Tā kā augsne žūst strauji, lauksaimniekiem nevajag kavēties ar sējas darbiem, ja lauks tam ir gatavs. Turpretī ar vasaras miežu sēju nav jāsteidzas, jo tie var ciest no aprīļa spēcīgajām salnām.

LLKC augkopības eksperti arī secinājuši, ka ļoti labi ziemāji pārziemojuši Liepājas pusē, kur sākusies ziemāju papildmēslošana un virkne saimniecību to jau pat pabeigušas. «Daudzi saimnieki jau gatavo augsni pupu sējai - Sakā un Durbes pusē pupu sēšana jau rit pilnā sparā. Tiek domāts arī par auzu sēju,» norādīja LLKC Liepājas biroja augkopības konsultante Vita Cielava.

Savukārt Vidzemē ziemāju papildmēslošana sākta atsevišķās saimniecībās, kurās ir vieglākas augsnes. Lai gan Vidzemē apsalušas augu virszemes daļas un lauki neizskatās pārlieku pievilcīgi, kopumā ziemāji, tostarp ziemas rapsis, ir pārziemojuši labi. Iznīkuši ir augi lauku zemākajās vietās vai pauguru galos. «Par laukiem, kuri rudenī sēti novēloti, saimnieki saka, ka augi izskatās kā diegi, varbūt būs jāpārsēj,» skaidroja LLKC Madonas biroja augkopības konsultante Anita Brosova.

Valkas pusē ziemas rudzu lauki koši sazaļojuši. Diezgan pelēki ir ziemas kviešu lauki, bet arī tie kļūst zaļāki, kas nozīmē, ka veģetācija ir atsākusies. Izņemot dažas šķirnes, labi pārziemojis arī ziemas rapsis.

LLKC augkopības eksperti arī atzīmēja, ka Latgalē rapša lauku stāvoklis ir visai atšķirīgs. Lai gan pēc ziemošanas tas izskatījās labi, barības vielu trūkuma dēļ rapsis nedaudz mainījis krāsu. Kopumā Krāslavas apkaimē pārziemojuši 95% rapšu un graudaugu sējumu. Apmierinoša situācija uz laukiem ir arī Preiļu pusē, kur augu veģetācija atsākusies pilnībā. «Rudens lietavu dēļ rapšu platības mūsu pusē nav lielas, un tie ir labi pārziemojuši. Sliktāk izskatās oktobrī sētie ziemāji, lai gan ir cerības, ka ziemas kvieši tagad pavasarī tomēr sāks cerot. Tikmēr bioloģiskās saimniecības jau sākušas zālāju ecēšanu,» norādīja Preiļu biroja augkopības konsultante Inese Magdalenoka.

LLKC dibināts 2004.gadā ar mērķi paaugstināt lauku uzņēmēju profesionālās un ekonomiskās zināšanas. Centra 26 lauku konsultāciju biroji nodrošina lauksaimnieku konsultācijas un mācību organizāciju visos Latvijas novados, kā arī organizē Zemkopības ministrijas padotības iestādēs strādājošo darbinieku tālākizglītību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu