Igaunijas tiesībsardze apstrīd alkohola akcīzes celšanas grafika izmaiņas

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Postimees/LETA

Igaunijas tiesību kanclere Ille Madize vērsusies augstākajā tiesā - Valsts tiesā - ar lūgumu atcelt Ienākuma nodokļa, Sociālā nodokļa un citu likumu grozījumu projektu, kurā izklāstīts straujāks alkohola akcīzes nodokļa kāpuma grafiks, jo viņas skatījumā nodokļa celšana neatbilstu konstitūcijai.

Valsts no noteikta termiņa solījuma var atkāpties tikai izņēmuma gadījumā, piemēram, smagas ekonomikas krīzes situācijā, tiesību kanclere norādīja vēstulē Valsts tiesas galvenajam tiesnesim Prītam Pikamē, secinot, ka pašlaik tāda situācija nav radusies. Alkoholisko dzērienu ražotājus, importētājus un tirgotājus, tostarp mazos veikalus, ietekmē pārrobežu tirdzniecība, visi cietīs zaudējumus no uzņēmējdarbības brīvības un tiesisku gaidu principa ierobežošanas, viņa klāstīja.

Pat tad, ja augstākā tiesa secinās, ka šajā gadījumā parlamentam ir bijušas tiesības paaugstināt akcīzes nodokļa likmes, Madize lūdz tiesu izskaidrot izmantotā regulējuma metodes atbilstību likuma varas un demokrātijas principiem. Ņemot vērā, ka parlaments iepriekšējo desmit gadu laikā vairākkārt ir izteicis un pēc tam atkāpies no noteikta termiņa solījumiem, Augstākās tiesas pozīcija par tādas prakses atbilstību ir ļoti nozīmīga tiesiskās kārtības un uzņēmējdarbības vides stabilitātei, uzsvēra tiesībsardze.

Igaunijas valdība ir atkāpusies no iepriekš plānotā alkohola akcīzes nodokļa celšanas grafika un tagad īsteno krasāku un ātrāku nodokļa celšanas plānu. Tas gan ir radījis situāciju, ka strauji pieaudzis to Igaunijas iedzīvotāju skaits, kas alkoholu dodas iegādāties uz Latviju. Tāpat pieaug bažas par nelegālā alkohola ražošanas un tirdzniecības uzplaukumu.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu