Dienas laikā pūļa finansēšanas platforma «Crowdestate» savāc € 400 000 dzīvokļu celšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Nekustamā īpašuma pūļa finansēšanas platforma «Crowdestate» vienas dienas laikā savākusi nepieciešamās 400 000 eiro investīcijas daudzdzīvokļu ēkas projekta attīstīšanai Baložu ielā 7, Rīgā, liecina informācija «Crowdestate» mājaslapā. Investīciju vākšanas kampaņas laikā 459 investori kopsummā investējuši 400 000 eiro.

Vakar plkst.15 nekustamā īpašuma pūļa finansēšanas platforma «Crowdestate» sāka pūļa finansēšanas kampaņu daudzdzīvokļu ēkas projekta attīstīšanai Baložu ielā 7, Rīgā.

Finansēšanas kampaņas laikā kopumā bija plānots piesaistīt 400 000 eiro, bet investīciju projekta kopējais termiņš ir 27 mēneši.

Investīciju projekta ietvaros paredzēts iegādāties zemes gabalu Baložu ielā 7, Rīgā, un uz tā uzbūvēt trīsstāvu daudzdzīvokļu ēku piecu minūšu gājiena attālumā no Kalnciema kvartāla.

Investīciju projektam paredzētais zemesgabals atrodas Āgenskalna vēsturiskās apbūves teritorijā. Apkārtesošā apbūve ir trīsstāvu dzīvojamās ēkas ar plašiem un apzaļumotiem pagalmiem.

Uz zemesgabala plānots uzbūvēt trīsstāvu daudzdzīvokļu ēku ar kopējo virszemes stāvu platību 1390 kvadrātmetri.

Kopumā ēkā plānoti 15 dzīvokļi ar vidējo platību 73 kvadrātmetri un vidējo pārdošanas cenu 2200 eiro kvadrātmetrā.

Projektā plānotas deviņas virszemes stāvvietas. Ēku plānots nodot ekspluatācijā 2019.gada otrajā ceturksnī.

Uzņēmums «Crowdestate BAL7», kas izveidots speciāli šī projekta realizācijai, piesaistīs pūļa investoru līdzekļus 400 000 eiro apmērā kā projekta pašu kapitālu (61%) caur «Crowdestate» platformu. Atlikušie 39% pašu kapitāla tiks rezervēti profesionālam nekustamo īpašumu attīstītājam.

Projekta tīrā peļņa tiks proporcionāli pilnībā sadalīta starp projekta investoriem kā mainīgie procentu ienākumi.

Lai nodrošinātu projekta realizāciju, «Crowdestate» padomdevējs projekta attīstīšanā ir Igaunijas uzņēmums «Hepsor», kas ietilpst Igaunijas būvniecības ģenerāluzņēmēja «Mitt & Perlebach» grupā. «Mitt & Perlebach» ir plaša pieredze celtniecības un jauno projektu attīstīšanā Igaunijā.

«Crowdestate» ir nekustamā īpašuma pūļa finansēšanas platforma.

«Crowdestate» platformā ir reģistrējušies 14 355 investori, kopumā līdz šim brīdim ir finansēti 34 investīciju projekti Latvijā un Igaunijā par kopējo summu 16,08 miljoni eiro.

LETA jau ziņoja, ka šā gada 10.martā nekustamā īpašuma pūļa finansēšanas platforma «Crowdestate» vienas dienas laikā savākusi nepieciešamās 950 000 eiro investīcijas daudzdzīvokļu ēkas projekta attīstīšanai Āgenskalnā pie Māras dīķa. Investīciju vākšanas kampaņas 19 stundās 769 investori no 23 valstīm kopsummā investējuši 950 000 eiro.

Aģentūras LETA arhīva informācija liecina, ka kopš pagājušā gada Latvijā nekustamā īpašuma tirgū aktīvi darbojas vairākas Igaunijas investoru izveidotas pūļa finansējuma platformas.

Piemēram, pērn augusta beigās dažu dienu laikā nekustamā īpašuma pūļa finansēšanas platforma «Crowdestate» piesaistīja 662 100 eiro no 388 investoriem 160 dzīvokļu ēkas projektam «Liepziedi» pie Mežaparka, kuru līdzfinansē banka «Citadele». Projekta attīstītāji ir Igaunijas uzņēmēji Ādu Oja un Ulo Adamsons.

Savukārt pērn decembrī Igaunijā bāzētā savstarpējo aizdevumu platforma «EstateGuru» sāka piesaistīt finansējumu īstermiņa aizdevumam, kas ir nodrošināts ar dzīvojamās ēkas projektu Bauskas ielā 97. «EstateGuru» pirmais Latvijas projekts pērn septembrī bija pagaidu finansējums, ko nodrošina dzīvojamās ēkas projekts Rīgā, Zentenes ielā 19a, ar aizdevuma summu līdz 430 000 eiro. Sākotnēji vajadzīgais finansējums šī projekta attīstīšanai platformā tika savākts nepilnās četrās stundās.

Arī Latvijā izveidota pirmā pūļa finansējuma («crowdfunding») platforma nekustamā īpašuma jomā - «Bulkestate.com», kas darbu sāka pērn 12.decembrī. Portāla īpašniece ir firma ar Latvijas kapitālu - «LP Private Property». Šī uzņēmuma īpašnieki ir Karlīna Skalberga (55,6%), Igors Puntuss (27,91%) un Mārtiņš Zutis (16,49%). «LP Private Property» reģistrēta 2015.gada aprīlī un uzņēmuma pamatkapitāls ir 9500 eiro, liecina «Firmas.lv» informācija.

Par projekta partneriem kļuvušas tādas kompānijas kā «BDO Latvia» un «Ober-Haus Real Estate Latvia».

LETA arhīva informācija liecina, ka 2014.gadā parādījās pirmās nekustamā īpašuma pūļa finansēšanas platformas, un šobrīd pasaulē ir vairāk nekā 150 dažādu nekustamā īpašuma pūļa finansēšanas platformu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu