Desmit mīti un patiesības par kredītiem (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: panthermedia.net / Andriy Popov

Aizdevumu salīdzināšanas platforma www.altero.lv palīdz salīdzināt dažādu aizdevēju piedāvājumus un izvēlēties katram piemērotāko un izdevīgāko. Saziņā ar portāla lietotājiem atklājušies vairāki mīti, kas patērētāju apziņā saistās ar aizdevumu jomu un iespējām saņem kredītu dažādu vajadzību īstenošanai. Altero.lv veidotājs un vadītājs Artūrs Kostins skaidro izplatītākos no tiem.

www.altero.lv

Savā bankā vienmēr būs izdevīgāki nosacījumi

Ne vienmēr! Tiesa, ka aizņēmuma noformēšana bankā, ar ko neesat sadarbojies, prasīs nedaudz vairāk laika un būs jānodrošina informācija par saviem ienākumiem. Bet finansiāls ieguvums var būt ievērojams, tāpēc vērts salīdzināt ne tikai procentu likmes, bet arī citus ar kredīta vai līzinga izsniegšanu saistītos izdevumus. Izmaksas var ietekmēt gan aizņēmēja situācija un mērķis, gan arī finanšu iestādes biznesa stratēģija un pakalpojumu portfelis.

Aizdevumu nav izdevīgi atgriezt ātrāk par noteikto termiņu

Gluži pretēji, ir izdevīgi un to droši var darīt! Kredītiestāde aprēķina procentus uz pilnas pamatsummas atgriešanas dienu, neiekasējot ne soda maksu, nedz nākotnes procentu maksājumus.

Pensionāri un cilvēki ar maziem ienākumiem nevar saņemt patēriņa kredītu vai iegādāties auto līzingā

Piesakoties aizņēmumam, būtiskākais ir ienākumu regularitāte, nevis apjoms. Ikmēneša maksājums nedrīkst pārsniegt 50% no kopējiem ienākumiem. Katrs aizdevējs pats izvērtē, cik lielu aizņēmumu var jums piedāvāt, un arī šajā ziņā iespējas ir dažādas.

Kredītiem pret auto ķīlu ir augstas procentu likmes

Procentu likmes, ko piedāvā aizdevēji, var būt dažādas un variēt robežās no 1,3% līdz 45%. Noteikti jāņem vērā, vai auto ir uz aizdevēja vārda vai uz klienta vārda, vai aizdevuma saņemšanai jānoformē KASKO, cik liela ir pirmā iemaksa kā arī vai pēc līzinga atgriešanas auto pāriet klienta īpašumā.

Patēriņa kredīts ir dārgākais aizdevumu veids

Lai gan procentu likmes patēriņa kredītiem ir lielākas nekā hipotekārajiem kredītiem vai līzingam, šis aizdevuma veids ir lētāks par ātrajiem kredītiem vai atsevišķām kredītkartēm, ko piedāvā bankas. Pozitīvi, ka šim kredīta veidam nav vajadzīga ķīla un tas ir piemērotākais lielāku pirkumu veikšanai vai, piemēram, mājokļa remontam.

Patēriņa kredītu var dabūt vien tad, ja ir nevainojama kredītvēsture

Aizņēmumu var saņemt arī tad, ja iepriekš gadījies kavēt maksājumus. Jārēķinās, ka iespējamā aizdevuma summa var būt mazāka un procenti – augstāki, jo kreditētājam liksies, ka esat riskantāks klients.

Saņemt patēriņa kredītu vai noformēt līzingu var tikai bankā

Latvijā darbojas aptuveni 60 dažādi aizdevēji, kas pārstāv gan banku, gan nebanku sektoru. Pirms aizņēmuma noformēšanas iesakām pārbaudīt, vai konkrētais aizdevējs ir licencēts un atbilst Latvijā noteiktajiem tirgus standartiem. To var noskaidrot Patērētāju tiesību aizsardzības centrā.

Dažādu aizdevēju piedāvājumi daudz neatšķiras

Atšķirības var būt milzīgas – pat pāris tūkstošu eiro apmērā! Aizņēmuma izmaksas ietekmē gan aizdevēja noteiktā procentu likme, gan maksa par līguma noformēšanu, kā arī citu maksājumu veikšana, jo daži aizdevēji ir ieviesuši papildus maksājumus par līguma apkalpošanu. Visus aspektus rūpīgi jāizvērtē, ko var izdarīt aizdevumu salīdzināšanas platformā www.altero.lv.

www.altero.lv

Auto līzingu labāk neizvēlēties, jo maksāju par lietu, kas man nepieder

Līzingu patiešām nereti dēvē par ko līdzīgu auto īrei un tas lieliski der tiem, kam būtiskāk par īpašumā esošu auto ir iespēja katru dienu ar to braukt. Aizdevēji reaģējuši uz tendenci, par ko kādu laiku runā sociologi un antropologi - cilvēki arvien mazāk vēlas iegādāties ikdienas vajadzību apmierināšanai nepieciešamās lietas savā īpašumā. Drīzāk cilvēki vēlas tās lietot, bet novecojušas – atgriezt ražotājam un saņemt nākamo, jaunāko modeli. Auto jomā tas ir īpaši izteikti. Latvijā šobrīd ir iespēja aizņemties, gan ieķīlājot iegādāto auto, gan arī vienkārši saņemt naudu auto iegādei. Auto līzings ir klasisks veids kā patērētāji ir pieraduši iegādāties auto, līdzīgi kā hipotekārais kredīts – auto ir ieķīlāts līdz aizdevuma atmaksas beigām, turklāt tas ir uz aizdevēja vārda. Parasti līzinga procentu likmes ir zemākas, jo tas ir nodrošināts aizdevums. Salīdzinoši nesen ir parādījusies aizdevēju virkne, kas piedāvā aizņemties naudu automašīnas iegādei bez ķīlas. Tas noteikti ir ātrāk un vienkāršāk, tomēr procentu likmes būs augstākas. Iegādājoties auto kredītā, nebūs obligāti jāpērk KASKO apdrošināšana, kas nereti var veidot lielu maksājumu. Piemēram, pērkot auto, kas vecāks par desmit gadiem, KASKO izmaksas būs augstas. Tad izdevīgāks ir auto kredīts.

Izvērtēt piedāvājumus ir sarežģīti un saņemt kredītu - ilgi

Tehnoloģiju pasaulē pie aizdevuma var tikt vienas dienas laikā. Ja ir ilgāks laiks un interese iedziļināties detaļās, tas aizņems pāris dienas. www.altero.lv platformā piedāvājumus no aizdevējiem var saņemt pāris stundu laikā pēc pieteikuma aizpildīšanas. Tas sniegs priekšstatu par pieejamajiem risinājumiem un tad jau vērts turpināt komunikāciju tieši ar izvēlēto aizdevēju.

www.altero.lv

www.altero.lvir inovatīvs finanšu tehnoloģiju (FinTech) uzņēmums, kas nodrošina bezmaksas aizdevumu salīdzināšanas pakalpojumus. Tas dibināts 2016.gada vidū un to līdz šim izmantojuši aptuveni 10 000 klientu .www.altero.lv sadarbības partneru vidū ir Citadele, PrivatBank, Bigbank, TF Bank, Aizdevums.lv, InCredit Group, Inbank, Credit24, Money Express Credit, VitaCredit, NordCard, Motoro, Mogo un citi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu