Irklis: Ilgtermiņā Latvijā var nedaudz sarukt gāzes patēriņš

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Ilgtermiņā Latvijā var nedaudz sarukt gāzes patēriņš, aģentūrai LETA sacīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

«Ja mēs skatāmies ilgtermiņā, tad var notikt neliels gāzes patēriņa kritums, jo var tikt sākti jauni biomasas koģenerācijas staciju projekti. Arī energoefektivitātes pasākumi var samazināt pieprasījumu pēc dabasgāzes, taču pēdējos trijos gados mēs esam novērojuši, ka vislielākā ietekme uz gāzes patēriņu ir bijusi nevis jauniem enerģijas ražošanas objektiem, bet gan āra gaisa temperatūrai,» pauda Irklis.

Viņš norādīja, ka pēdējos trijos gados ziemā āra gaisa temperatūra ir bijusi vidēji trīs grādus virs vēsturiskās normas. «Siltumapgādes uzņēmumiem izmaiņas par vienu grādu nozīmē 5-6% siltuma patēriņā. Ja izmaiņas ir par trim grādiem, tad patēriņā ir kritums jau par 15-18%. Tam ir tiešs iespaids uz dabasgāzes patēriņu,» skaidroja regulatora vadītājs.

Savukārt pie īstermiņa faktoriem, kas var ietekmēt patēriņu, Irklis minēja dabasgāzes cenu. «Lielākais gāzes patērētājs Latvijā ir AS «Latvenergo», un tā patēriņš ir ļoti jutīgs pret gāzes cenu. Jo tā ir augstāka, jo «Latvenergo» ir grūtāk konkurēt tirgū, un viņi ražo mazāk. Jo cena ir zemāka, jo «Latvenergo» ražo vairāk. Līdz ar to ietekmējošais faktors ir arī cena elektrības biržā. Ja cena ir augstāka, tad dabasgāzes patēriņš Latvijā aug, jo «Latvenergo» spēj labāk konkurēt,» stāstīja SPRK padomes priekšsēdētājs.

«Ja mēs skatāmies dabasgāzes patēriņa apmēru pēdējos gados, tad zemākais punkts gāzes patēriņā bija 2014.gads. Gan 2015., gan 2016.gadā patēriņš ir audzis. Līdz ar to mēs varam teikt, ka dabasgāzes patēriņš ir stabilizējies un, visticamāk, šādā līmenī arī saglabāsies,» piebilda Irklis.

Kā ziņots, līdz ar dabasgāzes tirgus atvēršanu, kas paredzēta 3.apīlī, juridiskajām personām līdz šā gada 15.jūnijam būs jāizvēlas dabasgāzes tirgotājs, ar kuru slēgt dabasgāzes tirdzniecības līgumu. Ja jauns dabasgāzes tirdzniecības līgums netiks noslēgts, tad līdz 2017.gada 1.jūlijam dabasgāzi tirgos esošais tirgotājs atbilstoši pašlaik spēkā esošajiem dabasgāzes tirdzniecības diferencētajiem gala tarifiem, savukārt pēc 1.jūlija - pēdējās garantētās piegādes ietvaros par regulatora apstiprinātu cenu plus 20%.

Savukārt mājsaimniecībām nebūs obligāti jāizvēlas jauns dabasgāzes tirgotājs vai jāpērk dabasgāze par tirgus cenu. Ja mājsaimniecības turpinās dabasgāzi iegādāties no jau esošā tirgotāja, tad tās kā saistītie lietotāji saņems dabasgāzi par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas noteiktu cenu. Šāds pienākums piegādāt dabasgāzi saistītajiem lietotājiem par regulētu cenu ir noteikts AS «Latvijas gāze» kā publiskajam tirgotājam līdz 2019.gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu