Biedrība apstrīd pašvaldības izdoto būvatļauju «Depo» būvniecībai Jelgavā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone / LETA

Biedrība «Direct Impact» lūdz atzīt par prettiesisku Jelgavas būvvaldes izsniegto būvatļauju lielveikala «Depo» būvniecībai Lielupes krastā, liecina biedrības iesniegums Jelgavas domei.

Biedrības vadītājs Jānis Vaits norāda, ka būvvalde ir prettiesiski izsniegusi būvatļauju, pārkāpjot Būvniecības likumā iekļauto aizliegumu izsniegt būvatļauju, ja nav veikts ietekmes uz vidi sākotnējais izvērtējums vai ietekmes uz vidi novērtējums.

Paredzētā darbība ir acīmredzami ar būtisku ietekmi uz vidi, gan piesārņojoša, gan vidi degradējoša, gan ar ietekmi uz ainavu, norādīts apstrīdēšanas iesniegumā.

Tāpat iesniedzēji uzskata, ka būvatļauja ir izsniegta būvniecības iecerei, kura neatbilst pašvaldības teritorijas plānojuma un lokālplānojumam. Proti, pašvaldības saistošajos noteikumos norādīts, ka teritorija, kurā iecerēts lielveikals, attīstāma kā reprezentācijas objekts visai lokālplānojumā apskatītajai teritorijai Cukura ielā 2, 2a, 2b, 4 un Krasta ielā 1. Biedrībai nav saprotams, kā tirdzniecības objekts ar lielveikala fasādi, ar vienīgo uzrakstu «Depo» un tā preču zīmi var reprezentēt publisko ārtelpu.

Sūdzības iesniedzēji norāda arī, ka teritorija, attiecībā uz kuru ir izsniegta būvatļauja, līdz aizsargdambja izbūvēšanai bija applūstoša, tajā būvniecība vispār nebija iespējama, jo tā ir aizliegta ar Aizsargjoslu likumu. Ņemot vērā teritorijas apjomu, kuru ar valsts finansētu aizsargdambja būvniecības palīdzību pašlaik gatavojas apbūvēt, biedrība norāda, ka tas ir uzskatāms par nelikumīgu valsts atbalstu komersantam

«Direct Impact» domei norāda arī uz citiem normatīvo aktu pārkāpumiem, ko, pēc iesniedzēju domām, pieļāvusi būvvalde.

«Firmas.lv» informācija liecina, ka biedrība reģistrēta 2015.gadā Jelgavā. Tas vadītājs ir Vaits. «Direct Impact» mērķi ir veicināt vides aizsardzību, sabiedrības iesaistīšanos dabas un kultūras vērtību saglabāšanā un atjaunošanā, aizstāvēt sabiedrības tiesības dzīvot tīrā vidē un veicināt sabiedrības iniciatīvas un līdzdalību lēmumu pieņemšanā un sabiedriskajā dzīvē.

Jau vēstīts, ka februārī Jelgavas būvvalde izdevusi būvatļauju SIA «Auras centrs» iecerei būvēt «Depo» lielveikalu Cukura ielā 2, Lielupes krastā. Būvatļaujā iestrādātas papildu prasības, kas jāņem vērā, izstrādājot būvprojektu, aģentūra LETA uzzināja Jelgavas pašvaldībā.

Būvniecības ieceri pašvaldībā izskatīšanai iesniedza zemes īpašnieks SIA «Auras centrs». Iesniegtais būvniecības ieceres risinājums tika atzīts par labāko investora un Latvijas arhitektu savienības organizētajā metu konkursā. Konkursam tika pieteikti un izvērtēti seši arhitektu priekšlikumi tirdzniecības ēkas arhitektoniskajam risinājumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu