Augulis: Latvija ir pievilcīgs sadarbības partneris Uzbekistānas uzņēmējiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) šodien tikās ar Uzbekistānas vēstnieku Latvijā Afzalu Artikovu un pārrunāja pašreizējo sadarbību un potenciālās sadarbības iespējas, ko paver Latvijas aktivitātes un 16+1 valstu sadarbības formāts, aģentūrai LETA pavēstīja Satiksmes ministrijā (SM).

Augulis uzsvēra nepieciešamību palielināt avioreisu skaitu maršrutā Taškenta-Rīga-Ņujorka, kur ir būtiski pieaudzis pasažieru skaits, norādot, ka maršruts ir ļoti populārs un ka Latvijas pasažieriem saistībā augsti pieprasīto reisu laikus ir jāpasūta biļetes, lai nokļūtu Ņujorkā. Uzbekistānas vēstnieks apstiprināja pasažieru lielo interesi un norādīja, ka marta beigās, aprīļa sākumā, līdz ar pāreju uz vasaras sezonu, maršrutā būs divi reisi.

Pēc SM paustā, sanāksmes dalībnieki pārrunāja 2016.gadā novēroto 16,9% pieaugumu dzelzceļa pārvadājumos starp valstīm, salīdzinot ar 2015.gadu. Arī konteinerpārvadājumu apmērs pārvadājumos pa dzelzceļu ir pieaudzis par 6%. Pirmo vietu pēc pārvadājumu apmēra pagājušajā gadā ieņēma pārtikas produkti, otrajā vietā kokvilna, kam seko naftas produkti.

Uzbekistānas vēstnieks uzsvēra, ka pagājušais gads ir bijis pietiekami veiksmīgs kravu pārvadājumu jomā, bet atzīmēja, ka potenciāls ir vēl ļoti liels, norādot uz iespējām palielināt kravu plūsmas, tai skaitā palielinot pārvadājumu apmērus tekstilam.

SM informēja, ka vēstnieks aicināja Auguli apvienot spēkus sadarbības attīstīšanā ar Ķīnu, norādot uz iespējām, ko paver dzelzceļa kravu tranzīts caur Uzbekistānu uz Ķīnu un jaunā dzelzceļa posma Kašgara-Andidžona izmantošana Kirgizstānā, arī iesaistīšanās pārvadājumos pa Transkaukāza koridoru Uzbekistāna-Turkmēnistāna-Azerbaidžāna-Gruzija-Eiropas valstis. Tāpat vēstnieks norādīja uz iespējām, ko paver panāktās vienošanās ar iesaistījām valstīm par sadarbību dzelzceļa maģistrālē Haņkou-Almati-Taškenta-Serahasa-Stambula-Parīze, kā arī pagājušajā gadā Ašgabatā noslēgtā vienošanās par transporta un tranzīta koridora izveidi starp Irānu, Omānu, Turkmenistānu un Uzbekistānu.

Savukārt Augulis norādīja uz Latvijas potenciālu un piedāvājumu caur Latvijas ostām, nodrošinot preču izplatīšanu uz Skandināvijas valstīm. Vēstnieks apstiprināja Uzbekistānas uzņēmēju ieinteresētību un plānus izmantot šīs iespējas un piedāvājumu.

Tikšanās noslēgumā vēstnieks aicināja ministru un ministrijas vadību nākamā gada pirmajā pusē Taškentā apmeklēt starptautisko loģistikas un transporta konferenci «Centrālā Āzija starptautisko transporta koridoru sistēmā: stratēģiskās perspektīvas un nerealizētās iespējas».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu