Abāšins: Valdes un amatpersonu civiltiesiskās atbildības apdrošināšana vēl nav ierasta

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Valdes un amatpersonu civiltiesiskās atbildības apdrošināšana («directors and officers liability») Latvijā vēl nav ierasta prakse un šādu polišu nav daudz, sacīja Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins.

Pēc viņa domām, tam ir divi galvenie iemesli. Viens - polises netiek pirktas tāpēc, ka valde nav nodalīta no īpašniekiem, paši īpašnieki ir valdes sastāvā un «valdi diriģē». Ja Latvijā būtu vairāk publisku akciju sabiedrību, kur īpašnieks tik ļoti nejauktos uzņēmuma darbā, kur valdei būtu lielāka atbildība pret īpašnieku, tad arī tirgus parādītos un būtu vairāk polišu, prognozēja Abāšins.

Savukārt otrs iemesls, kāpēc šādas polises vēl nav ļoti izplatītas, ir tas, ka Latvijā uzņēmumu valdes ļoti bieži vēl neapzinās savu atbildību.

Tomēr kopumā valdes un amatpersonu civiltiesiskās atbildības apdrošināšana polišu skaits pamazām aug. Polises ir lielajās valsts kapitālsabiedrībās, arī, piemēram, uzņēmumā «Latvijas Gaisa satiksme», kur atbildība ir ļoti liela un limiti ir grandiozi. Specifiskas lietas vajadzīgas ostām, stāstīja asociācijas vadītājs.

Vaicāts, vai šādu produktu var nopirkt pie Latvijas apdrošinātājiem vai tomēr jāizmanto ārvalstu piedāvājums, Abāšins atzina: ja iepirkumā piedalās brokeris, tad diezgan bieži parādās arī ārzemju apdrošinātāji, kuri Latvijā nav pastāvīgi pārstāvēti. Eksperts lēsa, ka vismaz puse no valdes un amatpersonu civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polisēm varētu būt noslēgtas ārpus Latvijas. Piemēram, apdrošināšana tiek veikta Londonas tirgū kādā sindikātā, kas specializējas uz šo veidu, kam ir desmitiem gadu pieredze, kas māk šo veidu cenot un strādāt ar atlīdzībām.

«Latvijā tikai dažiem apdrošinātājiem ir zināšanas šajā jomā, un kopumā pieredze nav liela. Mūsu apdrošinātājiem ir vēl ko mācīties,» rezumēja asociācijas vadītājs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu