«Reverta» pērn strādājusi ar 45,9 miljonu eiro zaudējumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Problemātisko aktīvu pārvaldītāja AS «Reverta» 2016.gadā strādājusi ar 45,9 miljonu eiro zaudējumiem, liecina neauditētais finanšu pārskats.

Tāpat kā iepriekšējos gados, zaudējumu pamatā ir veiktie uzkrājumi problemātisko aktīvu vērtības samazinājumam un procentu izdevumu pārsniegums pār ieņēmumiem, skaidrots uzņēmuma vadības ziņojumā. «Revertas» portfelī tika atstāti tikai zemas kvalitātes aktīvi ar ilgstošām atmaksas grūtībām, tāpēc zaudējumi restrukturizācijas plānā jau sākotnēji tika prognozēti līdz pat «Revertas» darbības beigām.

«Revertas» koncerna neauditētie zaudējumi 2016.gadā bija 45,08 miljoni eiro.

2015.gadā «Revertas» auditētie zaudējumi bija 45,54 miljoni eiro, bet koncerna zaudējumi - 54,25 miljoni eiro.

«Revertas» 2016.gadā atgūto līdzekļu daudzums sasniedzis 74,1 miljonu eiro, salīdzinot ar 61,3 miljoniem eiro analogā 2015.gada periodā. Šāda rezultāta pamatā ir vairāku liela mēroga projektu realizācija Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Krievijā, kuru izstrāde prasīja daudzu gadu darba, skaidro uzņēmumā.

Lielākie 2016.gadā realizētie projekti bija šādi: Lietuvas kredītu projekts (10,6 miljoni eiro), «Meridiāns» - vērtīgs zemes gabals Tallinā (deviņi miljoni eiro), «airBaltic» centrālās biroja ēkas rekonstrukcijas, iznomāšanas un pārdošanas darījums (6,19 miljoni eiro), komercplatības Maskavā «Frunzenskaja Naberežnaja» (2,3 miljoni eiro).

Valsts kasei pērn atmaksāti 60 miljoni eiro, no kuriem 40 miljoni eiro tika novirzīti pamatsummas atmaksai, bet 20 miljoni eiro procentu maksājumiem par valsts savulaik veikto ieguldījumu «Parex bankā».

«Gads ir bijis smags, bet veiksmīgs, jo mums izdevās realizēt vairākus sarežģītus projektus ārpus Latvijas, kuru izstrādē bijām ieguldījuši daudzu gadu darba,» norāda «Revertas» valdes priekšsēdētāja Solvita Deglava. Kopš 2010.gada augusta līdz 2016.gada beigām «Reverta» bija atguvusi 740 miljonus eiro jeb 66% no visiem «Revertā» atstātajiem problemātiskajiem aktīviem.

«Jau kopš savas darbības sākuma esam informējuši pārraugošās institūcijas un sabiedrību, ka zaudējumi būs jāatzīst, jo visa valsts ieguldījuma atgūšana līdzinātos brīnumam. Tomēr esam izdarījuši visu, kas bijis mūsu spēkos, lai atgūtu iespējami vairāk un samazinātu zaudējumus. Atkarībā no tā, kā noslēgsies sāktais atlikušo problemātisko aktīvu pārdošanas process, varēs veikt aplēses par valsts sniegtā atbalsta atgūto apmēru,» uzsver Deglava.

Īstenojot Eiropas Komisijas apstiprināto restrukturizācijas plānu, kas paredz «Revertas» portfeļa izstrādi un uzņēmuma darbības izbeigšanu līdz 2017.gada beigām, «Reverta» noslēgusi līgumu ar SIA «KMPG Baltics» par konsultāciju sniegšanu «Revertas» kredītportfeļu un nekustamā īpašuma portfeļu pārdošanas procesā. Pēc iepazīšanās ar «Revertas» virtuālo datu telpu, septiņi potenciālie investori izteica nesaistošos piedāvājumus. Atbilstoši konsultanta «KMPG Baltics» ieteikumam četri labāko piedāvājumu izteicēji uzaicināti piedalīties padziļinātajā «Reverta» kredītportfeļa izpētē.

Pagājušā gada beigās «Revertas» kopējais aktīvu portfelis veidoja 57,2 miljonus eiro. Intensīvas aktīvu izstrādes rezultātā gada laikā «Revertas» aktīvi samazinājušies par 87,4 miljoniem eiro jeb 60%.

Kā ziņots, «Reverta» ir savulaik valsts pārņemtās «Parex bankas» mantojums. Pēc «Parex bankas» sadalīšanas «Revertas» portfelī tika atstāti zemas kvalitātes aktīvi ar ilgstošām atmaksas grūtībām.

«Revertas» darbība ir koncentrēta trijos galvenajos virzienos - kredītu restrukturizācija, parādu piedziņa un nekustamo īpašumu pārvaldīšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu