Rīgā gidus sertificē uzņēmums, kas pats sev rakstījis noteikumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Rīgā gidus sertificē uzņēmums, kas pats sev rakstījis noteikumus, vēsta TV3 raidījums «Nekā personīga». Rīgas gidi ir neapmierināti, jo viņiem jātērē laiks un nauda formālu prasību izpildei, lai pagarinātu savus sertifikātus. Gidi ir sašutuši, ka mācīties var tikai trīs firmās, kur jāklausās jau zināmas lietas un par to jāmaksā vairāk nekā 300 eiro.

Kā atzīmē raidījums, vismaz divas firmas radot aizdomas par izplānotu shēmu. Viena no tām pieder Rīgas domes vadībai pietuvinātā Aleksandra Brandava biznesa partnerei, savukārt firmas «Barbara & M» vadība ir piedalījusies noteikumu rakstīšanā un darbojas Rīgas Tūrisma attīstības biroja paspārnē esošajā komisijā, kas lemj par gidu licenču pagarināšanu.

Gidi ir satraukušies, ka no 1.aprīļa liela daļa gidu paliks bez darba. Gidus sertificē Rīgas tūrisma attīstības biroja paspārnē izveidota komisija. Par gidu var strādāt persona ar atbilstošu augstāko izglītību, vai arī ar jebkuru citu augstskolas diplomu, ja ir papildus apgūta licencēta tūrisma gidu profesionālās pilnveides programma.

Lai gan Rīgā ir desmitiem mācību iestāžu ar tūrisma ievirzi, sertifikācijai nepieciešamos kursus var apgūt tikai trīs firmās - «Poētika», «Blagovest tūrserviss» un «Barbara un M».

Gide Aija Spure paudusi viedokli, ka kursi ir bezjēdzīgi, jo tajos netiek sniegta tāda informācija, bez kuras nevar iztikt ikdienas gida darbā. «Šie paši B&M Martinsoni ir pārstāvēti resertifikācijas komisijā, kur arī skaidri un gaiši resertifikācijas komisijas locekļi citam mūsu kolēģim, kurš bija izrāvies līdz šai komisijai, norādīja, redz kur taču sēž cilvēks, pie kā jāiet kursiņos un viss būs kārtībā,» piebildis gids Andris Geidāns.

Firma «Barbara un M» pieder Jurim Martinsonam. Spriežot pēc mājas lapā publicētās informācijas, tur strādā arī Martinsona sieva Judīte Martinsone. Viņa ir piedalījusies darba grupā, kas 2013.gadā izstrādāja Rīgas domes noteikumus par gidiem. Tāpat viņa ir sertifikācijas komisijā, kas lemj par gida licences piešķiršanu. Tur piedalīties viņu deleģēja Latvijas Profesionālo gidu asociācija. Asociācijas vadītājs tobrīd bija viņas vīrs Juris Martinsons.

Martinsons bijis sašutis, ka firmai un ģimenei tiek pārmests interešu konflikts, jo viņi tikai esot palīdzējuši ar savām zināšanām sakārtot nozari.

Savukārt «Blagovest tūrserviss» pieder Jeļenai Logačevai. Firmu viņa dibināja kopā ar Rīgas domes vadībai pietuvināto uzņēmēju, tagad «Rīgas kartes» valdes priekšsēdētāju Aleksandru Brandavu, taču viņš savas daļas pārdevis.

Rīgas tūristu gidu sertifikācijas komisijā noliedz, ka šīm firmām būtu bijusi kāda īpaša pretimnākšana. Licences Izglītības kvalitātes valsts dienestā varēja saņemt jebkura apmācību firma. Arī Judītes Martinsones nonākšana komisijā neesot komisijas izvēle.

Raidījums atzīmē, ka Rīgas dome nav pamanījusi, ka Tūrisma attīstības birojam deleģējusi savas funkcijas, līdz ar to uzliekot amatpersonu pienākumus. Birojs neesot pamanījis, ka līdz ar to viņu izveidotās komisijas locekļi ir amatpersonas, kam jāiesniedz deklarācijas un jāievēro interešu konflikta novēršanas likums. Komisija neesot reaģējusi uz neētisko situāciju, ka tās loceklis paralēli darbojas arī firmā, kas gidus apmāca.

Turklāt Profesionālās izglītības likums nosaka, ka izglītības programma ir jālicencē un jāakreditē, bet Rīgas domes saistošie noteikumi akreditāciju neprasa. Neviena no trim firmām savas programmas nav akreditējušas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu