Asociācija: Latvijas zvejnieki šogad varētu pilnībā apgūt nozvejas kvotas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijas zvejnieki šogad varētu pilnībā apgūt nozvejas kvotas, prognozēja biedrības «Nacionālā zvejniecības ražotāju organizācija» valdes priekšsēdētājs Inārijs Voits.

«Nozvejas kvotas izdosies apgūt, šajā ziņā nekādu problēmu. Apgūsim tās 100%. Arī pagājušogad apguvām nozvejas kvotas gandrīz pilnībā,» teica Voits.

Viņš atzina, ka pērn Latvijas zvejniekiem tāpat kā to kolēģiem citās valstīs bija problēmas ar mencu kvotu apguvi. «Katru gadu mencu nozvejas kvotas samazina. Ne tikai Latvijai, bet arī citām valstīm ir problēmas ar mencu kvotu apguvi - nākotnē mencu zvejniekiem ar to zveju varētu būt diezgan problemātiski nopelnīt naudu,» sacīja Voits, piebilstot, ka šo problēmu varētu atrisināt tikai izmaiņas normatīvajā regulējumā.

Voits pastāstīja, ka Latvijas zvejniekiem šis gads ir iesācies samērā labi. Nozvejai laika apstākļi līdz šim bijuši pieņemami. Šogad tāpat kā katru gadu ir periodi, kad stiprā vēja dēļ nevar doties jūrā, bet Latvijas zvejnieki pie tā jau ir pieraduši. «Katru gadu vētras ir bijušas un būs. Esam pie tām pieraduši, vētras ir ieplānotas mūsu darba grafikos un tās mums netraucē,» teica biedrības valdes priekšsēdētājs.

Voits arī sacīja, ka šogad nozarē nav prognozējami no citiem gadiem atšķirīgi izaicinājumi un kopumā zvejnieki uz šo gadu raugās pozitīvi.

LETA pērn jau ziņoja, ka Latvijas zvejniekiem mencu zvejas iespējas jūras austrumu daļā šogad samazinātas par 25% un nozvejas kvota ir 2636 tonnas. Mencu zvejas iespējas jūras rietumu daļā samazinātas par 55% - līdz 202 tonnām. Savukārt brētliņu zvejas iespējas palielinātas par 29% un nozvejas kvota noteikta 36 107 tonnas. Reņģu nozvejas kvotai Baltijas jūrā palielināta par 8% un sasniedz 5299 tonnas. Lašu nozvejas kvota Baltijas jūrā šogad saglabāta nemainīga - 12 644 zivis.

Nacionālās zvejniecības ražotāju organizācija ir dibināta 2004.gadā un tās mērķi ir zivju tirdzniecības apstākļu uzlabošana organizācijas biedriem, kā arī cenu stabilizācija, piedāvājuma koncentrācijas palielināšana, nozvejas plānu un programmu izstrāde. Tāpat «Nacionālās zvejniecības ražotāju organizācija» palīdz biedriem iekārtu modernizācijā un darbības veikšanā, kā arī kontrolē organizācijas biedru veicamo zvejniecību, regulē organizācijas biedru nozvejas kvotas un īsteno citus zvejniekiem svarīgus pasākumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu