Kooperatīvs: Latvijas dārzeņu tirgū jauniem dalībniekiem nav viegli ienākt

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijas dārzeņu tirgus ir ļoti piesātināts un jauniem dalībniekiem tajā nav viegli ienākt, atzina lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības «Mūsmāju dārzeņi» vadītāja Edīte Strazdiņa.

«Neteiksim, ka jaunpienācējiem tirgū būtu viegli ienākt. It īpaši, ja viņi sāk strādāt ar kaut kādām konkrētām lielajām dārzeņu kultūrām - kāpostiem, burkāniem, bietēm un kartupeļiem. Šajā tirgū ir jāzina kaut kāda konkrēta niša vai apgabals, kur kādas preces piedāvājums nav tik plašs, lai, piemēram, pašvaldības nodrošinātu skolas ar pārtiku. Tad jāskatās nišas. Jebkurā gadījumā tā uzreiz ienākt tirgū kā jaunam spēlētājam šobrīd nav viegli, jo tirgus tiešām ir ļoti piesātināts,» sacīja Strazdiņa.

Viņa piebilda: lai sāktu liela apmēra ražošanu, jāorientējas uz konkrētiem nišas produktiem, kuru tirgū trūkst un kurus varēs realizēt ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs. Tāpat ir potenciāls audzēt arī tādas kultūras, kuras līdz šim Latvijā ievestas tikai kā importa produkcija. «Ja mēs paskatāmies veikalu plauktos, ļoti bieži redzam tikai importu,» sacīja Strazdiņa. Esošajiem ražotājiem vieglāk audzēt produktus, kuriem jau ir atrasti realizācijas tirgi, nevis mēģināt meklēt izteikti jaunus produktus.

Viņa piebilda, ka dažu dārzeņu kultūru audzēšana Latvijā salīdzinājumā ar Lietuvu ir mazāk attīstīta. «Lietuva ir izcīnījusi savu vietu, audzējot tikai vienu produktu - burkānus. Lietuvā ir pāris saimniecības, kas izaudzē ļoti kvalitatīvus burkānus, ko ļoti kvalitatīvi uzglabā, un šā iemesla dēļ Latvija mazliet zaudē Lietuvai burkānu audzēšanā. Mums ir vairākas ne pārāk lielas saimniecības, līdz ar to nav specializācijas konkrēti burkānu audzēšanā,» sacīja Strazdiņa. Tajā pašā laikā Latvija ir konkurētspējīga sīpolu un kāpostu audzēšanā. Tāpat Latvijas dārzeņu audzētāji tirgū piedāvājot kvalitatīvākus kartupeļus nekā lietuvieši.

Strazdiņa teica, ka ikvienam Latvijas dārzeņu audzētājam ir svarīgi orientēties uz kādas konkrētas dārzeņu kultūras audzēšanu nevis katru gadu tās mainīt. «Nav pozitīvi audzēt vienu dārzeni vienu gadu un otru - citu gadu, meklējot laimes kultūru, kas būs ienesīgākā. Lielās saimniecības noteikti to ir sapratušas un specializējušās vienā vai otrā virzienā, un pie tā arī strādā,» sacīja Strazdiņa, piebilstot, ka jebkuram dārzeņu audzētājam ir jāmeklē sava vieta.

Kooperatīvs «Mūsmāju dārzeņi» reģistrēts 2006.gadā Ogres novada Galiņu pagastā un apvieno SIA «Dimdiņi Agro», SIA «Sigro», kā arī zemnieku saimniecības «Galiņi», «Bračas», «Dārzi», «Zūmaņi», «Sīļi», «Sviķi», «Īskāji» un «Kliblapsas».

Saskaņā ar «Firmas.lv» datiem «Mūsmāju dārzeņu» apgrozījums 2015.gadā bija 4,492 miljoni eiro, kas ir par 30,7% vairāk nekā gadu iepriekš, bet peļņa samazinājās par 2,2% un bija 199 860 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu